Trumps seneste »genistreg«: Når Hillary Clinton gør som en hund

»Han kører stilen, hvor han bramfrit sviner alt og alle«, siger ekspert i digital kommunikation efter Donald Trumps seneste sviner på Instagram. Trumps brug af humor på de sociale medier er en helt ny måde at føre valgkamp på i USA - og det virker.

Donald Trump gør grin med Hillary Clinton i ny Instagram-video. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK S. LESSER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Når det handler om at møde vores hårdeste modstandere…«

Sådan starter Donald Trumps seneste video ud på Instagram, hvor billeder af Putin og Islamisk Stat understøtter, hvilke modstandere Trump tænker på.

»…Har demokraterne det perfekte svar…« fortsætter videoen ironisk, inden Hillary Clinton kommer frem i billedet og gør som en hund.

Massiv debat om videoen på de sociale medier og knap 50.000 likes i skrivende stund til Trumps seneste skud på stammen i en lang række offensive og humoristiske kampagner på de sociale medier.

Den republikanske præsidentkandidat stormer frem og fører stort. Og hans brug af de sociale medier kan i høj grad tage en del af æren for succesen. Det mener Astrid Haug, der er ekspert i digital strategi og kommunikation.

»Hans kommunikative stil på de sociale medier er den, hvor han bramfrit sviner alt og alle. Han har brugt Instagram langt mere aktivt, end man tidligere har set. Han er enormt god til at udnytte de virkemidler, de sociale medier har, som for eksempel her at lave en 15 sekunders reklamefilm, der inddrager humor, memes og GIFs i sit politiske budskab.«

Og det er ifølge Haug en helt ny tendens i den amerikanske valgkamp at bruge de sociale medier så meget og så offensivt, som Trump gør.

Is this what we want for a President?

En video slået op af Donald J. Trump (@realdonaldtrump) den

Det virker kun for Trump

»Han ejer de sociale medier. Han er også langt større end Hillary Clinton på de sociale medier. Trump har fået over dobbelt så meget gratis medieomtale, end Clinton. Netop fordi, han forstår at bruge de sociale medier på denne måde. Og så er han også den kandidat, der har brugt færrest penge på tv-reklamer. For han kan jo se, at han ikke behøver. De sociale medier gør det samme og mere for ham.«

Men selvom Trump har skabt en ny måde at føre amerikansk valgkamp på de sociale medier på – og det i den grad fungerer for ham - er det ikke sikkert, at de andre kandidater bare skal skele til Trump og overtage hans grænsesøgende sarkasme.

»Hvis Hillary Clinton gav tilbage af samme skuffe og begyndte at bruge humor og sarkasme på den måde Trump gør, ville hun formentlig nok kunne slippe af sted med det til en vis grad. Men der er bestemt også mange af de angreb, Trump kommer med, som kun hans følgere synes er sjovt og acceptabelt, og hvor Clintons følgere modsat ville synes, det var lavt af hende«, siger Astrid Haug.

Natten til onsdag vandt Donald Trump primærvalgene i fire ud af fem store amerikanske stater – og han er nu absolut favorit til præsidentnomineringen.

Indtil videre har Trump vundet 621 delegerede. Det er hele 226 flere end sin nærmeste rival, Texas-senatoren Ted Cruz.