Trumps politiske bagland kritiserer præsidentens »hovedløse« handelskrig

Flere senatorer og fremtrædende republikanske stemmer er i de seneste måneder kommet med klare opråb til USAs præsident, Donald Trump, efter han slag i slag har påført straftold på varer fra Europa og Kina. Nu har Trump indført told på 200 mia. dollar på kinesiske varer og fortæller, at han ikke har i sinde at stoppe.

Donald Trumps republikanske bagland er desperat efter, at præsidenten besinder sig i den verserende handelskrig mellem USA og adskillige handelspartnere. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEPHANIE LECOCQ

Det startede, da Donald Trump i årets første måned indførte en told på 30 pct. på solceller og vaskemaskiner. Derfra er det kun gået én vej, og nu har USAs præsident meddelt, at han vil indføre told på ikke mindre end 200 mia. dollar på importvarer fra Kina.

Det har affødt kraftige reaktioner og stærk frustration hos Donald Trumps kritikere, men internt i Det Republikanske Parti runger kritikken også.

»Det her er dumt … Vi har været nede ad denne sti før – protektionisme er en stor del af grunden til, at USA havde en depression. »Make America Great Again« burde ikke betyde »Gør Amerika 1929 igen«.«

Sådan sagde den republikanske senator i Nebraska, Ben Sasse, om Trumps handelskrig.

Det radikale skridt i handelskrigen er taget, efter Beijing beskyldte USA for »handelsmobning« og indførte 34 mia. dollar straftold på importvarer fra USA.

En årsag til handelskrigen er, at Donald Trumps handelskontor USTR tidligere i år offentliggjorde en undersøgelse, der viste, at Kina muligvis krænker USAs intellektuelle rettigheder, hvad angår udviklingen af avanceret teknologi.

Det forhold bliver kritiseret af den republikanske senator Orrin Hatch, der sidder i den magtfulde finanskomite, men en mindst lige så skarp kritik er møntet på præsidenten selv:

»Selvom jeg har støttet administrationens målrettede bestræbelser på at bekæmpe Kinas teknologioverførselsregime, virker annonceringen hovedløs og er ikke en målrettet tilgang,« siger Orrin Hatch, som mener, at Trump kyler enhver mulighed for at forhandle med Kina ud ad vinduet.

Handelskrigen har trinvist taget til i styrke, og det er ikke kun Kina, der har fået Donald Trumps vrede at føle, også Europa, Canada og Mexico blev ramt, da Trump 1. marts besluttede at lægge told på alt stål og aluminium.

Kevin Brady, der er republikansk medlem af Ways and Means-komiteen, som rådgiver om regeringens budgetter, er i en pressemeddelelse kommet med et opråb til Trump om besindelse:

»Når det kommer til uretfærdig handel med stål og aluminium, er Mexico, Canada og Europa ikke problemet – det er Kina. Denne handling sætter amerikanske arbejdstagere og familier i fare, hvis arbejde afhænger af retfærdig handel med produkter fra disse vigtige handelspartnere,« skriver han.

De amerikanske soyaproducenter er ved et kinesisk modangreb blevet ramt af konflikten. Den seneste måned er priserne på soyabønner faldet med 17 pct. på grund af frygten for øgede toldsatser i Kina, der aftager 60 pct. af USAs soya.

Foruden soya har Kina lagt told på en række amerikanske varer til en værdi af 19 mia. kr. heriblandt vin og svinekød.

Trump har sagt offentligt, at han i sidste ende er klar til at indføre toldafgifter på alle 500 mia. dollar, som USA importerer fra Kina.

Selv formanden for Repræsentanternes Hus, republikaneren Paul Ryan, der ofte har været en ivrig Trump-støtte, erklærede sig i maj uenig i præsidentens handelskrig.