Trumps kovending er »et slag i hovedet med en forhammer«

Donald Trump signalerer en skærpet kurs over for Rusland med krav om russisk tilbagetrækning fra Krim-halvøen. Spil for galleriet, lyder det i Moskva.

Trumps udmelding om Krim-kommentarerne er kun det seneste led i en set fra Kreml bekymrende begivenhedsrække i Washington. Fold sammen
Læs mere
Foto: JUSTIN LANE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den første officielle reaktion fra Rusland var et forsøg på at bortforklare det tilsyneladende kursskifte i Trumps regering.

Problemet var, at den bastante melding kom direkte fra Trumps egen talsmand. Den var tilmed svær at misforstå.

»Præsident Trump har gjort det meget klart, at han forventer, at den russiske regering (...) leverer Krim tilbage,« sagde det Hvide Hus’ talsmand Sean Spicer tirsdag.

Citatet trak en bølge af blinkende breaking news gennem i de russiske medier. Det var nye toner fra en præsident, der under valgkampen roste Vladimir Putin og lovede at »overveje« at anerkende Ruslands annektering af den ukrainske halvø.

Formanden for det russiske parlaments underhus, Vjatjeslav Volodin, slog bemærkningen hen som en fortalelse fra »en eller anden pressetalsmand«.

»Vi må vente på den amerikanske præsidents egne ord,« beroligede Volodin.

Dem fik han så onsdag eftermiddag, da Trump tweetede følgende:

»Krim blev TAGET af Rusland under Obamas regering. Var Obama for svag over for Rusland?«

Med udtalelsen lagde Trump dels afstand til Kremls udlægning af Krim-krisen, nemlig at Rusland sendte sine specialstyrker til halvøen, fordi lokalbefolkningen ønskede det. Samtidig forsøgte Trump at give en blødsøden ruslandspolitik under forgængeren skylden, selvom han under valgkampen kritiserede Obama for at være for hård mod Rusland.

Ingen af delene gjorde det lettere for de russiske magthavere at finde en grimasse, der kunne passe.

De seneste mange måneder har Ruslands regeringtro tv-kanaler hyldet Trump for hans kritiske bemærkninger om NATO, hans verbale lussinger til Obama og hans rosende ord om den russiske præsident. De seneste døgn har Vladimir Putins talsmand flere gange forsvaret Trumps nu fyrede sikkerhedsrådgiver Michael Flynn mod anklager om uregelmenterede kontakter til Rusland.

Men onsdag var det i stedet Putins yndlingsaversion, Ukraines pro-europæiske præsident Petro Porosjenko, der roste Trump.

»God udtalelser fra det Hvide Hus. Rusland skal levere Krim tilbage til Ukraine,« sagde Porosjenkos talsmand i Kiev.

I Moskva er de nye Trump-toner en pinagtigt affære for russiske partisoldater, der mødte hans valgsejr med stående klapsalver i landets parlament.

»Det er end ikke en kniv i ryggen. Det er et slag i hovedet med en forhammer,« skriver den Putin-kritiske oppositionspolitiker Aleksej Navalnyj.

Nu må »Trump-fanatikerne i Kreml omskrive deres metoder,« mener han.

Trumps udmelding om Krim-kommentarerne er kun det seneste led i en set fra Kreml bekymrende begivenhedsrække i Washington.

I Moskva sås Michael Flynn som en vigtig brik i spillet om at få lempet de vestlige sanktioner mod Rusland. For en uge siden pøsede Trumps udenrigsminister, Rex Tillerson, koldt vand på tidligere snak om at lempe sanktionerne. Og i sin første telefonsamtale med Putin lagde Trump afstand til en vigtig atomnedrustningsaftale mellem de to lande.

Kreml frygter samtidig, at den voksende skandale om Trump-rådgiveres kontakter til Rusland er godt i gang med at tvinge Trump til at demonstrere, at han er alt andet end blødsøden over for Kreml, vurderer den russiske militæranalytikeren Aleksandr Golts.

»At Trump og Putin har samme primitive syn på den omkringliggende verden og udenrigspolitikken, garanterer på ingen måde, at de kan enes,« skriver han i oppositionsavisen Esjodnjevnaja Gaseta.

Andre tror fortsat på en mulig studehandel mellem Moskva og Washington. Ifølge direktøren for Ruslands regeringstilknyttede udenrigspolitiske råd, Andrej Kortunov, er Trumps seneste meldinger ren forhandlingstaktik.

»Han vil tilsyneladende gemme Ukraine-kortet til den kommende forhandling med Rusland,« siger Kortunov til netavisen Gazeta.ru.

Nye indikationer kan komme torsdag, når den amerikanske udenrigsminister Rex Tillerson efter planen mødes sin russiske kollega Sergej Lavrov.