Trumps kone beskyldes for plagiat: Tyvstjal hun direkte fra Michelle Obama?

En passage i den tale, som Melania Trump holdt for sin mand mandag, ligner til forveksling en tilsvarende tale holdt for otte år siden. Dengang kom ordene ud af munden på USAs nuværende førstedame, Michelle Obama.

Melania Trumps tale kredsede omkring hendes migration fra Slovenien og til USA samt hendes kærlighed til manden, republikanernes præsidentkandidat Donald Trump. Det var dog ikke talens indhold, der tiltrak sig mest opmærksomhed mandag aften på konventet. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK KAUZLARICH
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var hendes første store politiske tale - og hun havde stort set skrevet den hele selv. I hvert fald hvis man skal tro hovedpersonen selv.

For i stedet for de fine budskaber om Melania Trumps fortid og kærlighed til sin mand, den republikanske præsidentkandidat Donald Trump, er det netop talens udformning, der har tiltrukket sig stor opmærksomhed.

Talen, der blev holdt ved det republikanske konvent i Cleveland, Ohio, mandag aften, bliver nemlig kritiseret for at indholde mindst en passage, der er direkte kopiret fra en tilsvarende tale holdt af den nuværende førstedame, Michelle Obama.

Store ligheder i talerne

Den omdiskuterede passage, som den slovensk fødte tidligere model Melania Trump kritiseres for at have plagieret, lyder:

»Mine forældre lærte mig de værdier, at du arbejder hårdt for det, du ønsker i livet, at dit ord er din garanti, og at du gør, hvad du siger og holder dine løfter. Du skal behandle folk med respekt,« lød det fra scenen på konventet fra USAs måske kommende førstedame.

Otte år forinden sagde Michelle Obama i en tale om sin mand, Barack Obama, på det demokratiske konvent i Denver:

»Og Barack og jeg blev opdraget med så mange af de samme værdier: At du arbejder hårdt for det, du ønsker i livet, at dit ord er din garanti, at du gør det, du siger, du vil gøre, og at du behandler folk med værdighed og respekt - også selv om du ikke kender dem, og selv om du ikke er enig med dem.«

For at understrege sammenfaldene har New York Public Radio klippet de to taler sammen. Se det sjove klip via linket herunder:

Donald Trump: Jeg er meget stolt

Der gik ikke længe efter, Melania Trump havde forladt scenen ved konventet i Cleveland, før fokus var flyttet fra talens indhold og til mistanken om plaigat. Nok ikke helt den type opmærksomhed, Melania Trump havde håbet på.

Efter kritikken kom Trump-kampagnen sig med en udtalelse – dog helt uden at nævne påstanden om plagiat.

»I arbejdet med at skrive hendes smukke tale har Melanias hold af taleskrivere noteret sig hendes inspirationskilder, og i nogle tilfælde inkluderet elementer, der reflekterer hendes måde at tænke på. Melanias oplevelse med at migrere og hendes kærlighed til USA skinnede igennem i talen, og det bidrog til at gøre den til en succes,« lyder udtalelsen fra kampagnens senior kommunikationsrådgiver, Jason Miller.

Heller ikke Donald Trump adresserede i sin efterfølgende kommentar på Twitter plagiat-anklagerne. I stedet udtrykte han, hvor stolt han er af sin kone:

»Det var en virkelig stor ære at introducere min kone, Melania. Hendes tale og attitude var helt utroligt. Meget stolt!« skriver præsidentkandidaten.

Fik så »lidt hjælp som muligt«

Melania Trump havde tidligere på dagen fortalt NBCs udsendte, at hun ikke behøvede læse talen igennem mere end en gang, før hun skulle på scenen, fordi hun stort set havde skrevet den selv - med så »lidt hjælp som muligt«. En udtalelse, der ifølge mange amerikanere nu klinger hult.

For på tværs af landet bliver der allerede joket med talen. En af dem, der morer sig på Melania Trumps bekostning, er Barack Obamas tidligere taleskriver, Jon Favreau:

»Hvis jeg skal være helt ærlig, så var jeg mere krænket af stort set alle andre taler end Melanias plagierede passage,« skriver han på Twitter med henvisning til, at han nemmere kan identificere sig med budskabet i passagen, der ligner et afskriv fra Michelle Obamas tale, end budskaberne i de øvrige republikaneres taler.

Forventningen er, at Melania Trumps mand, Donald Trump, officielt og formelt bliver valgt som det repbulikanske partis præsidentkandidat på konventet i kommende dage.