Trumps kampagne bankede den til jorden - nu rejser den mexicanske peso sig

Den mexicanske valuta styrtdykkede, efter at Donald Trump indtog præsidentembedet med meldinger om, at forholdet til landet syd for grænsen skulle minimeres. Alligevel er det lykkes pesoen at få et comeback.

Donald Trump har i løbet af sin valgkamp meldt ud, at han vil bygge en mur mellem USA og Mexico. I forbindelse med Trumps udmeldinger blev den mexicanske valuta svækket. Alligevel har den nu fundet sin vej tilbage. / AFP PHOTO / ALFREDO ESTRELLA Fold sammen
Læs mere
Foto: RONALDO SCHEMIDT
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ni uger siden, at Donald Trump indtog Det Ovale Kontor i Det Hvide Hus. Han gik til valg på at »tage vores job tilbage« og bygge en mur mellem USA og Mexico. Forud for valgresultatet dykkede den mexicanske valtua - pesoens - værdi, i takt med at Donald Trumps succes tiltog, og på valgaftenen i november faldt valutaens værdi med tolv procent i forhold til den amerikanske dollar. Det var rekordlavt.

Den mexicanske økonomi havde dårlige udsigter med Donald Trumps udmeldinger om blandt andet at indføre høje toldmurer mod Mexico. Alligevel er det gået den anden vej efter Donald Trumps indsættelse, skriver The New York Times, og nu har pesoen genvundet sin styrke.

Siden den 20. januar, hvor Donald Trump indtog Det Ovale Kontor, har den mexicanske pesos vokset med 15,2 procent. Det er mere end andre af verdens store valutaer. The New York Times peger på en række forklaringer på valutaens øgede kampgejst. Blandt andet har flere af Donald Trumps ansatte været ude og nuancere udtalelser om naboen syd for grænsen. Til CNBC udtalte USAs nye handelssekretær, Wilbur L. Ross:

»Jeg tror, ​​at hvis vi og mexicanerne laver en meget fornuftig handelsaftale, vil den mexicanske peso genvinde sin kraft.«

Ligeledes udtalte Peter Navarro, en af Trumps rådgivere, at USA og Mexico sammen kan skabe »et gensidigt fordelagtigt regionalt styre,« skriver den politiske hjemmeside Bloomberg.

Pesoen oplevede hovedsagligt nedgang under Donald Trumps valgkampagne, men alligevel var der små triumfer. Det skete eksempelvis, da det ikke lykkedes Donald Trump at svare ordentlig igen under en tv-debat mod Hillary Clinton den 26. september sidste år. Her steg pesoen kortvarigt igen, skriver The New York Times.

I dag er kursen 18,8 pesos på en dollar. Det er omtrent samme niveau den var på, inden Donald Trump begyndte sin valgkamp.  En talsmand fra den mexicanske regering udtalte til Bloomberg, at »der stadig er en vigtig, ukendt faktor, da vi ikke ved, hvordan det bilaterale forhold mellem Mexico og USA vil forme sig.« Trods den massive fremgang siden starten af året mener den mexicanske regering stadig, at pesoen er underevalueret og arbejder derfor intenst på at få den stabiliseret.

Ifølge analytiker ved Goldman Sachs, Kamakshya Trivedi, har den mexicanske peso endnu ikke nået sit fulde potentiale. Han forudser, at den i fremtiden vil styrkes yderligere.

»Siden midten af ​​2016 har MXN (den mexicanske pesos, red.) underleveret i takt med, at det amerikanske valg og relaterede bekymringer over handelspolitikken begyndte at bevæge sig i fokus. Som et resultat deraf, er der betydelig plads til, at MXN kan indhente den stærkere amerikanske dollar og det globale vækstbillede, hvis de værst tænkelige scenarier om handels-protektionisme undgås,« skriver han i analysen.

Udover den mexicanske pesos har den sydafrikanske rand, den sydkoreanske won, Taiwan dollars og brasilianske real klaret sig godt.