Trumps justitsminister sprang høring over: Nu beskylder Pelosi ham for at have brudt loven

Da William P. Barr torsdag valgte at udeblive fra en høring i Repræsentanternes Hus, vakte det vrede hos Demokraterne. De truer nu med at anklage justitsministeren for foragt for retten.

Justitsminister William Barr forlader sit hus, efter han har aflyst sin høring i Repræsentanternes Hus. Men det skulle han måske ikke have gjort. Nu overvejer de nemlig at anklage ham for foragt for retten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Roberts

William P. Barr er i vanskeligheder. For der, hvor han skulle have siddet torsdag i Repræsentanternes Hus, var der i stedet en tom stol.

Han var blevet indkaldt til en høring i Repræsentanternes Hus, hvor han skulle svare på spørgsmål om sin håndtering af Ruslands-undersøgelsen, som Robert Mueller afleverede til ham i marts efter to års efterforskning, skriver The New York Times. Men han blev væk.

Var han dukket op, kunne han forvente at stå over for en række demokrater, som er vrede over, at han dagen inden valgte at ignorere deres anmodning om at få den fulde, uredigerede Mueller-rapport udleveret, og som i øvrigt beskylder ham for at have løjet for Kongressen i et forsøg på at beskytte præsident Trump.

Men han kan have gjort ondt værre for sig selv ved ikke at dukke op overhovedet.

Nu overvejer Demokraterne nemlig, om de kan anklage ham for foragt for retten og på den måde tvinge ham til både at frigive den fulde Rusland-undersøgelse – uden overstregninger – og afgive forklaring om sin håndtering af rapporten, skriver The New York Times.

Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, anklager justitsministeren for at have brudt loven. Hun sammenligner hans og Trump-regeringens opførsel med Nixon, som i 1974 blev hovedpersonen i en begyndende rigsretssag, inden han trådte tilbage som præsident, skriver The Washington Post.

»Det, der er så dødsensseriøst ved det her, er, at justitsministeren i USA ikke sagde sandheden til USAs Kongres,« forklarede hun til The New York Times og tilføjede:

»Det er en forbrydelse.«

Men hvad har Barr løjet om?

I to år undersøgte Robert Mueller, om Trump konspirerede med Rusland under valgkampen i 2016 – og om præsidenten efterfølgende forsøgte at slette sine spor og forkludre efterforskningen. Rapporten blev afleveret til justitsminister Barr i marts, og han udarbejdede derefter et fire sider langt resumé af rapporten, som blev delt med Kongressen og offentligheden.

I resumeet skrev han, at Trump ikke var skyldig i aftalt spil med Rusland under valgkampen, og at præsidenten i øvrigt hverken var skyldig eller uskyldig i at have forsøgt at lægge hindringer i vejen for efterforskningen af ham. Justitsministeren konkluderede derfor, at der ikke var bevismateriale nok til at føre sag mod Trump.

Men dén udlægning af rapporten er Demokraterne mildest talt uenige i – og det hjælper ikke, at Robert Mueller selv tilsyneladende har samme holdning. Han sendte i marts et brev til justitsministeren, hvori han udtrykte bekymring for »offentlig forvirring omkring kritiske aspekter af resultater i undersøgelsen«.

Mueller skriver blandt andet i brevet, at der i rapporten er to resumeer, som til fulde opsummerer undersøgelsens resultater og opfordrer ministeren til at offentliggøre flere oplysninger.

Det er den udveksling, som Pelosi mener, han har løjet om. For Barr nævnte ikke brevet, da han 9. april var til høring i Kongressen – end ikke, da han blev spurgt, om Muellers kontor var utilfreds med Barrs resumé af dets arbejde. Han svarede i stedet, at han ikke kendte til utilfredshed hos Muellers hold.

Barr var onsdag til en høring i Senatet, og han forklarede dér, at han 9. april var blevet spurgt, hvad Muellers kontor mente om hans håndtering af rapporten, og altså ikke, hvad Mueller selv mente.

Republikanerne har svaret igen på Demokraternes kritik. De mener, at Pelosi overreagerer, og at hendes angreb på William P. Barr og Trump-regeringen blot er et resultat af, at hun og Demokraterne ikke kan acceptere, at den lange Rusland-undersøgelse ikke fandt nogen kriminel forbindelse mellem Trump og Rusland.

»Problemet er, at de har forsøgt at overbevise amerikanerne om, at han (Trump, red.) har samarbejdet med russerne i de seneste to år, og nu har vi fundet ud af, at det ikke passer,« siger Mike Simpson, som er republikaner i Repræsentanternes Hus, til The Washington Post.