Trumps fængsels-bemærkning fordømmes

Udtagelser fra Trump i tv-debat, hvor han truer Hillary med fængsel får, hård kritik.

En storm af kritik har rejst sig mod Donald Trump, efter han har truet med at fængsle sin politiske rival, Hillary Clinton, hvis han vinder præsidentvalget i USA i november.

Det skete under den anden tv-debat mellem de to præsidentkandidater i den amerikanske valgkamp natten til mandag dansk tid.

- Hvis jeg vinder, vil jeg få justitsministeren til at få en særlig anklager til at undersøge situationen, fordi der har aldrig tidligere har været så meget bedrag og så mange løgne, sagde Trump i tv-duellen.

Han henviste til Clintons brug af en privat e-mail-server, da hun var udenrigsminister. De føderale myndigheder har tidligere undersøgt sagen og afvist at retsforfølge sagen.

Da Clinton under debatten sagde, at "det er fantastisk godt, at det ikke er en person med Trumps temperament, som har ansvaret for lovgivningen i vort land, indskød Trump også sætningen: "Ja, for så ville du sidde i fængsel."

Det er aldrig tidligere sket i USA's politiske historie, at en nomineret præsidentkandidat har truet en anden med fængsel.

Udtagelserne fik præsident Barack Obama's tidligere justitsminister, Eric Holder, til at kalde den republikanske præsidentkandidat for "farlig og uegnet".

- I USA truer vi ikke med at fængsle politiske modstandere, siger Holder i et tweet og tilføjer, at Donald Trump reelt siger, at han vil udøve magtmisbrug, hvis han bliver valgt.

Den tidligere amerikanske ambassadør i Rusland, Michael McCaul, siger i en kommentar på Twitter, at han "er flov over, at dette finder sted i USA."

Nobelprismodtageren i økonomi Paul Krugman siger:

- Lad os gøre det helt klart: En præsidentkandidat lover, at han vil fængsle sin modstander, hvis han vinder. Alt andet er sekundært.

Trump bliver også kaldt udemokratisk af en række af sine egne partifæller.

- Kandidater, som er i stand til at vinde, truer ikke med at fængsle deres modstandere, siger Ari Fleischer, som var ekspræsident George W. Bushs talsmand i Det Hvide Hus.

/ritzau/Reuters