Trumps chefstrateg bliver sikkerhedsrådgiver: »Vrede er en god ting. Dette land er i krise«

Stephen K. Bannon, Trumps chefstrateg, har fået en toppost som sikkerhedsrådgiver, der normalt er forbeholdt generaler. »Frygt« og »vrede« er et middel til at udløse forandring, mener han.

Donald Trumps chefstrateg, Stephen K.Bannon, er af præsidenten blevet udpeget til at have sæde i Det Nationale Sikkerhedsråd. Bannon deler vandene i Washington. / AFP PHOTO / MANDEL NGAN Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Frygt er en god ting,« har Stephen K. Bannon tidligere sagt til lokalavisen Richmond Times-Dispatch. »Frygt vil lede dig til at handle.«

Donald Trumps chefstrateg har aldrig lagt skjul på, hvordan han vil fremprovokere et oprør mod den politiske elite – herunder mainstream konservative republikanere – i Washington for at få gennemført sin egen vision for nationalstaten.

Og den første uge af Trumps præsidentskab er også præget af Stephen K. Bannons tankegang og tilgang.

Det begyndte på præsidentens indsættelsesdag forrige fredag, hvor Trump i sin tale varslede en ny æra og lovede at nedbryde den etablerede orden og vende en national deroute, som han beskrev som et »blodbad« på de amerikanske arbejdere – en tale, som Bannon var medforfatter til.

Det fortsatte med bebudelsen af en krig med medierne, hvor Bannon i et interview med New York Times erklærede, at medierne – ikke det demokratiske parti – er »oppositionspartiet« for den nuværende administration. Og at de burde »holde deres kæft og bare lytte« – en fortsættelse af Trumps ord om, at han er i krig med medier og journalister, der er »blandt de mest uærlige mennesker i verden«.

Og det eksploderede undervejs med global debat efter Trumps præsidentielle ordrer om opsigelse af frihandelsaftaler for at sikre amerikanske arbejdspladser, byggeriet af muren mod Mexico for at holde illegale indvandrere ude og ordren om midlertidigt indrejseforbud for flygtninge og immigranter fra syv muslimske lande. Alt sammen i Bannons ånd.

Højere i hierarkiet end militærfolk

Anerkendelsen for indsatsen kom i weekenden, hvor Trump gav sin chefstrateg et fast sæde i Det Nationale Sikkerhedsråd, hvor der ellers normalt kun sidder generaler.

Da præsidenten samtidig degraderede militærets stabschef og direktøren for Den Nationale Efterretningstjeneste, så de kun deltager i møder vedrørende deres eget område, er en politisk rådgiver nu for første gang placeret højere i hierarkiet end flere af præsidentens øverste militære og efterretningsmæssige rådgivere.

Pressesekretær i Det Hvide Hus, Sean Spicer, siger til »This Week«, at Bannon er en tidligere søofficer, der har en »fantastisk forståelse af verden og det nuværende geopolitiske landskab«. Ifølge Spicer er det afgørende at have chefstrategen placeret i Det Nationale Sikkerhedsråd, for at han her kan redegøre for »strategien«.

Men kritikere finder Bannons forfremmelse foruroligende, da de ser ham som en farlig højrenational kriger. Selv har Bannon beskrevet sig som en del af en »centrum-højre populistisk bevægelse«.

Efter at have gjort tjeneste i flåden kom han til Goldman Sachs. Men da det finansielle system smeltede sammen i 2008 og 2009, blev Stephen K. Bannon draget af at ville den økonomiske og politiske elite til livs, da han fandt, at den var ansvarlig for den dybe krise.

Han begyndte at lave politiske TV-dokumentarer og kom sidenhen til Breitbart News, og det forvandlede for alvor den tidligere finansmand til en mand, der delte vandene. På den ene side fik han gjort Breitbart News til en succes ved at anlægge en kontant, nationalpatriotisk og konservativ linje såsom at kæmpe for kernefamilien og modstand mod abort. På den anden fik det kritikere til at anklage ham for at være alt fra kvindehader til fremmedhader og propaganda-mager.

Sammenligner abort med Holocaust

Breitbart News har anklaget daværende præsident Barack Obama for at »importere« hadske muslimer, sammenlignet organisationen Planlagt Forældreskab – som rådgiver om abort – med nazisternes udryddelse af jøder under Holocaust og har kaldt en konservativ kommentator for en »frafalden jøde«.

Bannon er af den opfattelse, at den eneste måde at bekæmpe venstrefløjen er at skabe et folkeligt oprør, som også nedbryder republikanernes parti – »the establisment« – i hovedstaden Washington.

»Vi tror ikke rigtig, der er et funktionsdygtigt konservativt parti i dette land, og vi tror bestemt ikke, at det republikanske parti er det,« sagde han til en samling konservative i National Press Club i Washington i 2013 ifølge en videooptagelse, som The Wall Street Journal tidligere har offentliggjort.

»Det bliver et oprør, en centrum-højre populistisk bevægelse, der er glødende anti-establishment, og det kommer til at fortsætte med at hamre løs på denne by, både på den progressive venstrefløj og på det institutionelle republikanske parti.«

Bannon forklarede også på videoen, hvordan han brugte Breitbart.com som et redskab til at vise amerikanerne, at de kunne »få en stemme og kanalisere deres vrede, hvor de før var forsvarsløse«.

»Vrede er en god ting. Dette land er i krise. Og hvis du kæmper for at redde dette land, hvis du kæmper for at erobre landet tilbage, vil det ikke bare blive solskin og patrioter. Det kommer til at handle om mennesker, der ønsker at kæmpe. Jeg mener, Breitbart handlede udelukkende om den kamp,« siger Bannon.