Trump vinder stort - ifølge Google

Donald Trump er sandsynligvis klodens største nulevende person på nettet, og at dømme ud fra antallet af søgninger vinder han præsidentvalget i aften. Stort.

Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ved hvert af de tre seneste amerikanske præsidentvalg har kandidaten med de fleste Google-søgninger også vundet præsidentvalget.

Det gjaldt George W. Bush i 2004 og Barack Obama i både 2008 og 2012.

Hvis tendensen atter holder stik, står Donald Trump til at vinde valget. Stort endda.

For hver gang, der i de seneste måneder er blevet foretaget én søgning på Hillary Clinton i USA, er der blevet søgt to gange på Donald Trump.

I det hele taget er den – for nu at anvende et neutralt ord – farverige republikanske præsidentkandidat ganske usædvanlig stor på nettet i denne tid.

Med hensyn til mængden af søgeresultater på Google når ”Donald Trump” (navnet skal søges med gåseøjne) aktuelt op på hele 324 millioner. Til sammenligning generer ”Hillary Clinton” og ”Barack Obama” henholdsvis 253 og 151 millioner søgeresultater.

Selv top-celebriteter som TV-personligheden Kim Kardashian og sangere som Justin Bieber, Lady Gaga. Adele, Rihanna og Beyonce når ikke op i nærheden af Trumps hitscore på nettet.

Ja, man skal helt op i den øverste stjernehimmel (og uden sammenligning i øvrigt) – til Jesus (755 mio. resultater) – for at finde en person, der klart overgår Trump på antallet af søgeresultater. Dermed peger meget på, at Trump aktuelt er klodens største nulevende menneske på nettet.

En anden måde at sammenligne de to amerikanske præsidentkandidater på er ved hjælp af online-værktøjet Google Trends.

Her kan man plotte begge kandidater ind i et søgehyppigheds-diagram, af hvilket det fremgår, at Trump fra juni 2015 i den grad lagde afstand til Clinton.

Det var netop i juni i fjor, at Trump offentliggjorde sit kandidatur.

Hillary Clinton kan dog trøste sig med, at hun ifølge Google Trends i de allerseneste dage synes at have halet ind på sin ellers komplet web-overlegne rival.

Spørgsmålet er imidlertid, om den største på nettet også bliver den største ved valget.

Det stiller New York Times sig stærkt tvivlende over for. Af den simple grund, at Trump er en ganske speciel præsidentkandidat. Som avisen skriver:

»Den høje søge-volumen på hr. Trump er sandsynligvis tegn på, at han udløser stærke reaktioner, hvilket næppe er nogen nyhed. Mange med planer om at stemme på fru Clinton søger nervøst på nettet for oplysninger om hr. Trumps chancer.«

Trods New York-magnatens umådelige web-succes har han flere gange erklæret, at Google favoriserer Hillary Clinton, når søgealgoritmen bag sprøjter resultater ud.

»Googles søgemaskine undertrykker de dårlige nyheder om Hillary Clinton,« sagde han efter den første TV-debat i slutningen af september mellem de to kandidater.

Meget peger på, at Trump har fået næring til sin (konspirations)teori af en undersøgelse fra det statslige russiske nyhedsbureau Sputnik News, der hævder, at Google i sine søgeresultater favoriserer Clinton.

Søgegiganten har for længst afvist påstanden med henvisning til, at deres avancerede søgealgoritme med navnet PageRank genererer resultater ganske automatisk og dermed uden nogen form for indbygget partiskhed.

Af samme grund kan der næppe heller rokkes ved, at Trump er verdens største. På nettet.