Trump vil styrke forsvar med 10 procent

USA's præsident Donald Trump Trump lægger op til en stigning i forsvarsudgifterne på 54 mia. dollar - svarende til 10 procent - og massive nedskæringer på andre områder.

Trump vil øge udgfterne til miltæret dramatisk - med10 procent - og skære tilsvarende på andre områder.  EPA/AUDE GUERRUCCI/ POOL Fold sammen
Læs mere
Foto: AUDE GUERRUCCI/ POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Præsident Donald Trump foreslår at øge udgifterne til amerikansk forsvar med hele 10 procent - 54 milliarder dollar - mens stort set alle andre områder beskæres med samlet set samme beløb.

Med forslaget øges statens udgifter til national sikkerhed betragteligt, mens beløbet til blandt andet ulandshjælp skæres væsentligt ned.

Flere andre områder skal ifølge Det Hvide Hus gennem ”store nedskæringer” for at finansiere de kraftigt stigende udgifter til militæret, men i første omgang er kun ulandshjælpen direkte blevet udpeget, skriver Washington Post. 

Præsidentens endelige budgetforslag ventes midt i marts, men hovedlinjerne gik ud mandag, dagen før Donald Trump skal holde sin første tale for kongressen tirsdag.

Skatteminister Steven Mnuchin sagde dog søndag, at Trump første budget ikke ville ramme det offentliges to mest udgiftskrævende områder - social sikring, altså folkepension og andre sociale ydelser, og Medicare, et forsikringsprogram for folk med svære sygdomme.

Da præsidentens plan er både at give væsentligt mere til forsvaret og at sænke skatterne, vil det endelige budgetforslag fra Det Hvide Hus efterlade hans republikanske partifæller i kongressen i en vanskelig situation, hvis der ikke for tiltagene dokumenteres fuld finansiering.

"Du må betale for den slags ting. Vi må betale for den slags ting,” siger Jim Jordan, et fremtrædende republikansk medlem af kongressen, til ABC.

Helt overordnet ønsker de republikanske lovgivere dog både skattelettelser som flere penge til forsvaret.

Præsidentens foreløbige budgetforslag markerer begyndelsen på månedlange forhandlinger om en ny finanslov. Udgifterne skal godkendes af kongressen, og i senatet kræver det 60 stemmer for at rydde alle proceduremæssige forhindringer af vejen. Republikanerne har 52 af senatets 100 pladser.

Trumps anmodning om flere penge til militæret betyder, at kongressen enten bliver nødt til at frafalde eller at afslutte Obama-æraen, hvor der var et loft på forsvarsudgifterne. Men dette er et længe ønsket mål for republikanske ´høge´ i kongressen.

Under valgkampen sagde Trump også, at hans plan var at betale af på den næste 20 billioner dollar store statsgæld ved at sikre økonomisk vækst med skattelettelser og deregulering.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.