Trump vil som det første trække USA ud af handelsaftale

TPP udgør en potentiel katastrofe for vores land, lyder det fra USA's kommende præsident.

Donald Trump (til venstre) har betegnet TPP som en "frygtelig aftale", der vil "voldtage" USA ved at flytte arbejdspladser til lande med lavere lønninger. Nu siger han, at han vil rive aftalen i stykker. Scanpix/Drew Angerer Fold sammen
Læs mere

København. USA's kommende præsident, Donald Trump, tordnede i valgkampen mod de handelsaftaler med andre lande, som USA har tilsluttet sig eller overvejer at gå med i.

Nu siger Trump, at han vil forsøge at trække USA ud af handelsaftalen Trans- Pacific Partnership (TPP) "på dag ét", efter at han er rykket ind i Det Hvide Hus.

Det skriver Reuters og andre medier.

- Jeg har bedt mit overgangshold om at udarbejde en liste over administrative tiltag, vi kan tage på dag ét. Vi gør det for at genoprette vores love og hente vores arbejdspladser tilbage, udtaler Trump i en video offentliggjort mandag aften.

Under valgkampen sagde Trump på det ene valgmøde efter det andet, at aftaler som for eksempel Nafta, der er en slags indre marked mellem USA, Canada og Mexico, og TPP koster amerikanske arbejdspladser.

- Jeg vil udsende en erklæring med henblik på at forlade TPP - en potentiel katastrofe for vores land, siger Trump i mandagens video ifølge det australske ABC News.

TPP omfatter USA og Canada samt en række andre lande omkring Stillehavet og i Asien. Deriblandt Japan og Australien.

Aftalen er forhandlet færdig og støttes af præsident Barack Obama. Men den mangler at blive godkendt af Senatet i den amerikanske kongres.

Søndag fastholdt Obama på et pressemøde efter Apec-topmødet i Peru, at TPP langt fra er død.

Trump har betegnet TPP som en "frygtelig aftale", der vil "voldtage" USA ved at flytte arbejdspladser til lande med lavere lønninger.

- I stedet vil vi forhandle om retfærdige, bilaterale handelsaftaler, som bringer job og virksomheder tilbage til amerikanske kyster, siger Trump.

Hvis det lykkes Trump at få annulleret USA's deltagelse i TPP, så er handelsaftalen ikke meget bevendt.

Det mener Japans premierminister, Shinzo Abe.

- Den vil være meningsløs uden USA, siger Abe ifølge Reuters i en kommentar til Trumps TPP-udmelding.

/ritzau/