Trump vil sætte en stopper for transkønnede i USA's hær

USA's præsident vil annullere en beslutning om transkønnede i USA's hær, som forgængeren Barack Obama tog.

Trump vil sætte en stopper for transkønnede i USA's hær USA's præsident vil annullere en beslutning om transkønnede i USA's hær, som forgængeren Barack Obama tog. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSH EDELSON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's præsident, Donald Trump, skriver på Twitter, at han ikke vil tillade, at transkønnede personer gør tjeneste i den amerikanske hær.

»Efter at have rådført mig med mine generaler og militære eksperter, så vær hermed informeret om, at USA's regering ikke vil acceptere eller tillade, at transkønnede personer gør tjeneste under nogen form i det amerikanske militær,« skriver han.

I slutningen af juni udsatte forsvarsminister Jim Mattis en plan, som tidligere præsident Barack Obama besluttede. Den ville gradvist tillade transkønnede at gøre tjeneste i hæren.

Det skønnes, at der er mellem 2500 og 7000 transkønnede i USA's hær. Der er i alt 1,3 millioner soldater i aktiv tjeneste.

Men det er ikke hæren selv, der har oplyst tallene. Den siger, at den ikke råder over den slags data.

Transkønnede er personer, der føler, klæder sig og opfører sig som personer af det modsatte køn. De kan også ad medicinsk vej forsøge at opnå det samme.

Trumps beslutning bliver mødt med vrede fra grupper, der repræsenterer transkønnede.

Matt Thorn, der er leder for OutServe-SLDN, som taler på vegne af homoseksuelle og transkønnede, gør opmærksom på, at tusindvis af transkønnede har gjort tjeneste i hæren, uden at det har givet anledning til problemer.

»Det er helt igennem absurd og endnu en gang for meget,« siger han.

Thorn tilføjer, at han vil overveje at gå til domstolene, hvis ikke Trump trækker sin beslutning tilbage.

Forsvarsministeriet opgav sidste år efter ordre fra daværende præsident Barack Obama et forbud mod folk, der er åbenlyst transkønnede.

Derfor var der forventning om, at erklærede transkønnede allerede fra starten af i år kunne lade sig indrullere i hæren.

/ritzau/Reuters