Trump vil fremlægge fredsplan for Netanyahu og hans rival

Israelsk tv-kanal løfter sløret for USAs fredsplan for Mellemøsten: Giver Israel store indrømmelser.

Netanyahu (tv) og Bruno Gantz er som ild og vand i israelsk politik. Nu er de begge inviteret i Det Hvide Hus af præsident Donald Trump. Nir Elias/Reuters Fold sammen
Læs mere

Donald Trump, har inviteret Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, og hans rival, Benny Gantz, til Det Hvide Hus. De skal diskutere den amerikanske præsidents fredsplan for Mellemøsten.

Det bekræfter USAs vicepræsident, Mike Pence, under et besøg i Israel torsdag.

»Præsident Trump bad mig om at at give en invitation videre til premierminister Netanyahu om at komme til Det Hvide Hus i næste uge for at drøfte både regionale spørgsmål og udsigten til fred i det hellige land,« siger Pence.

Det bekræftes i en erklæring fra Det Hvide Hus.

Pence siger, at det var Netanyahus forslag, at Trump også inviterer den israelske oppositionsleder, Benny Gantz, skriver avisen Haaretz. Der tales om et besøg i starten af den nye uge.

»Fordi det er vigtigt, at vi ikke mister denne historiske mulighed med en sådan opbakning fra Det Hvide hus,« siger Netanyahu.

Men det fremgår ikke klart, om de sammen vil besøge Trump. Der er en dyb rivalisering og uenighed mellem dem inden valget i Israel 2. marts. Det tredje valg inden for et år.

Det fremgår tydeligt, at palæstinenserne ikke er en del af samtalen. Det palæstinensiske selvstyre har forlængst erklæret Trump for en ensidig aktør, der kun støtter Israel.

TV-kanalen Keshet 12's korrespondent og analytiker Amit Segal har tilsyneladende fået indsigt i, hvad Trumps plan indeholder. Han siger, at Trump vil præsentere en plan for Netanyahu og Gantz, som indebærer, at Israel får suverænitet over alle bosættelser på den besatte vestbred undtagen 15. Der er over 120 bosættelser i området.

Planen vil også en gang for alle anerkende Jerusalem som Israels hovedstad og vil give Israel ret til øjeblikkeligt at annektere områder på Vestbredden.

Den israelske regering skal til gengæld erklære sig enig i, at der på et senere tidspunkt oprettes en palæstinensisk stat ifølge Haaretz.

Blandt de krav, som palæstinenserne vil blive mødt med, er en omfattende afmilitarisering af Gaza, afvæbningen af det islamiske Hamas-styre, og at de anerkender Jerusalem som Israels hovedstad.

/ritzau/