Trump vil bygge grænsemuren selv: Forhandlingerne med Demokraterne er »spild af tid«

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har ikke høje forventninger til den kommission, der forhandler om muligheden for en grænsemur. Faktisk mener han, at forhandlingerne er »spild af tid« – og nu gør han klar til selv at få muren opført.

Foto: JIM YOUNG

Donald Trump har allerede sat scenen til sit næste træk.

Når forhandlingerne mellem Demokrater og Republikanere igen bryder sammen, vil den amerikanske præsident formentlig selv rejse den mur, de ikke kan blive enige om. Det fortæller Trump i et eksklusivt interview med The New York Times.

I interviewet kalder han forhandlingerne for »spild af tid«. Når de udløber om to uger – hvor det midlertidige statsbudget, som holder regeringen åben, også udløber – antyder præsidenten, at han er klar til at erklære undtagelsestilstand. Det er et scenarie, han flere gange har varslet.

»Jeg har sat scenen for at gøre det, jeg har tænkt mig at gøre,« siger han til The New York Times.

Hvis Trump erklærer undtagelsestilstand, er der mulighed for, at han kan få adgang til midler, som er øremærket til katastroferamte områder, og bruge dem på at bygge grænsemuren i stedet, har det tidligere lydt.

Men flere eksperter har også advaret om, at det kan blive svært for præsidenten at bevise, at der virkelig ér en krise ved grænsen, for Demokraterne og også flere republikanere er uenige med ham. Tidligere i januar skrev Politico, at Demokraterne forbereder sig på at udfordre Trump i retten, hvis han erklærer undtagelsestilstand.

»Jeg synes, at Nancy Pelosi skader vores land meget slemt ved at gøre de ting, hun gør,« siger Donald Trump blandt andet til avisen om Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus.

Interviewet fandt sted omkring en uge efter, at Donald Trump indgik en aftale med Demokraterne om at genåbne det amerikanske statsapparat. Dele af statsapparatet lukkede ned i 35 dage, fordi Demokraterne og Republikanerne ikke kunne blive enige om et budgetforlig for 2019.

Republikanerne insisterede på, at 5,7 milliarder dollar skulle øremærkes til den grænsemur, som Trump har lovet sine vælgere siden 2016 – men Demokraterne afviste at støtte et sådant forlig.

Det såkaldte »shutdown« af det amerikanske statsapparat ramte over 800.000 offentligt ansatte, som enten blev sendt på tvungen ferie eller måtte gå på arbejde uden løn. Nu er statsapparatet åbent igen indtil 15. februar. I mellemtiden er en forhandlingskommission bestående af både Demokrater og Republikanerne blevet nedsat, så de kan forhandle videre om grænsespørgsmålet.

Men Donald Trump kom også ind på flere emner, mens han blev interviewet af The New York Times. Han sagde blandt andet, at han ikke var nervøs for Robert Muellers såkaldte Ruslandsundersøgelse.

Selv om den særlige undersøger ser efter forbindelser mellem Rusland og Trumps kampagnekontor i 2016 – og selv om Mueller har tiltalt seks af Trumps tidligere ansatte – er præsidenten ikke nervøs. Han er nemlig blevet forsikret om, at han ikke er et mål for undersøgelsen, fortæller han til New York Times.

Det har tidligere været fremme, at Trumps firma – og flere af medlemmer i hans kampagnestab – under valgkampen har forsøgt at sikre en lukrativ handelsaftale med Rusland. De har forhandlet med Rusland om at opføre en ejendom, et såkaldt Trump Tower, i Moskva.

Og præsident Trumps tidligere advokat Michael Cohen har indrømmet, at han har løjet om, at forhandlingerne har stået på helt indtil sommeren 2016 – altså godt inde i Trumps valgkamp. Fra Trumps nuværende advokat, Rudy Giuliani, har det siden lydt, at forhandlingerne foregik helt indtil, at valget fandt sted i november, men det har han siden trukket tilbage og undskyldt med, at han blot talte hypotetisk.

»Han tog fejl,« siger Trump nu om Giulianis udtalelser: »Rudy har været lidt galt på den. Men det, der skete, var: Jeg var ligeglad. Den aftale var ikke vigtig. Det var dybest set blot en interesseerklæring,« siger Donald Trump om byggeaftalen.

Da The New York Times spørger præsidenten om, hvornår hans sidste samtale om byggeprojektet fandt sted, svarer han, at det formentlig var et sted i starten eller midten af året 2016.

»Jeg ved ikke, om Cohen siger, at det var lidt længere henne på året end det. Jeg tror ikke, det kan have været meget længere henne på året,« siger Donald Trump, inden han tilføjer, at det var, imens han førte valgkamp:

»Jeg havde stillet op som præsident, og jeg klarede mig rigtig godt. Det sidste, jeg gik op i, var at opføre en bygning.«

Donaald Trump erklærer under interviewet også, at han aldrig havde talt med Roger Stone – hans ven og tidligere ansatte, som for en uge siden blev anholdt af FBI – om WikiLeaks eller de stjålne demokratiske e-mail, som organisationen lækkede under valget i 2016. Han siger samtidig, at han eller aldrig har beordret nogen til at tale med Roger Stone om det.

Trump kritiserer til gengæld anholdelsen af Roger Stone. Flere FBI-agenter troppede op ved Stones hus før daggry og anholdt ham.

»Det var en meget sørgelig ting for dette land,« siger han om måden, Stone blev anholdt på: »Jeg har altid godt kunnet lide ... Jeg kan lide Roger, han er en karakter,« siger Donald Trump.