Trump vil blive mødt af en kæmpestor, flyvende baby i London – det har borgmesteren sørget for

Når Trump besøger London, vil han blive mødt en oppustelig udgave af ham selv i babyskikkelse. Byens borgmester, som er stor modstander af Trump, har givet grønt lys til projektet.

topfoto
Den oppustelige Trump-baby er ved flere lejligheder blevet hejst op af præsidentens politiske modstandere. Her ses den til Womens March 2019 i Los Angelels, USA. Fold sammen
Læs mere
Foto: David McNew / Ritzau Scanpix

En gigantisk ballon udformet som karikeret udgave af Donald Trump i skikkelse af en vrælende baby vil tirsdag den 4. juni  flyve over det britiske parlament i London.

På selvsamme tirsdag kommer den amerikanske præsident til byen på statsbesøg i Storbritannien. Derfor er det opsigtsvækkende, at en af mændene, der har godkendt ballonprojektet, er borgmesteren i London, Sadiq Khan.

De to politikere er langt fra på god fod med hinanden. I 2017 forsøgte Trump at bruge terrorangrebet på London Bridge som løftestang for sit indrejseforbud for borgere fra muslimske lande.

Siden da har luften været iskold mellem de to, hvilket nu kulminerer med, at borgmesteren giver tilladelse til den oppustelige dukke, hvis åbenlyse formål er at håne Trump og signalere, at han er persona non grata i London.

Lørdag den første juni gik Sadiq Khan til tasterne og skrev et debatindlæg i den britiske avis The Observer. Kernen i borgmesterens budskab er, at det vil være i strid med de britiske værdier at rulle den røde løber ud for USAs præsident den kommende uge.

I debatindlægget skoser Sadiq Khan også Trump for »skamløst at blande sig i britisk politik,« ved offentligt at erklære sin støtte til den forhenværende London-borgmester, Boris Johnson som den næste formand for det konservative parti og dermed landets næste premierminsiter.

Kun formel tilladelse fra politiet mangler

Præsidentbesøget starter mandag og varer tre dage. Tirsdag ventes tusindvis af britter i følgeskab med den flyvende Trump-baby at gå på gaden i protest mod Trumps person, politik og besæg i den britiske hovedstad.

Mexicanske aktivister fløj en Trump-baby over grænsen mellem USA og Mexico i protest mod Donald Trumps immigrationspolitik, da præsidenten besøgte grænsebyen Calexico den 5. april 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sandy Huffaker/Reuters/Ritzau Scanpix.

Efter borgmesteren har givet tommel op til den flyvende Trump-baby iført ble og med en iPhone i hånden, der må formodes at være en reference til Trumps omfattende tilstedeværelse på Twitter, mangler arrangementets organisatorer nu kun tilladelse fra Londons politi, hvilket normalt blot er en formalitet. Det skriver The Independent.

Folkene bag den flyvende Trump-baby er en del af »Stop Trump-koalitionen.« Aktivisterne meldte ud, at de kun ville sætte Trump-babyen i luften, såfremt de modtog donationer fra offentligheden, der mindst løb op i 30.000 pund til velgørende formål, som et modsvar til »politisk had og splittelse.«

Pengene er gået til en bred palet af formål, herunder velgørende organisationer, der arbejder for alt fra oplysning om klimaforandringer, antiracisme og en organisation, der forsøger at komme hustruvold til livs.

En del af pengene sendes til USA, hvor de vil blive doneret til klimaaktivistgruppen The Sunrise Movement, støttegruppen for flygtninge United We Dream og gruppen Planned Parenthood, der kæmper for retten til fri abort.