Trump varsler afgørende brud med amerikansk politik i Mellemøsten

Donald Trump udpeger ny Israel-ambassadør, som vil bo i Jerusalem.

Donald Trumps rådgivere på Mellemøsten, David Friedman, bliver USAs nye ambassadør i Israel. EPA/ABIR SULTAN Fold sammen
Læs mere
Foto: Abir Sultan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Den nyvalgte præsident, Donald Trump, er ikke bange af sig. Helt usædvanligt ser det ud til, at han vil gøre op med årtiers amerikansk diplomati i Mellemøsten ved at flytte den amerikanske ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Manden, der skal gøre dette, er allerede udpeget. Det bliver konkursadvokaten og en af Trumps nære venner, David Friedman, der som ny amerikansk ambassadør i Israel får den opgave, som vil være de fleste diplomaters mareridt, men som er en drøm for den ikke-diplomatiske Friedman. Han er nemlig gode venner med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu og støtter hans syn på fredsprocessen mellem Israel og palæstinenserne. Den er stendød og kan næppe genoplives. Og hvad vil så være mere naturligt end at cementere, at Jerusalem er Israels hovedstad ved at flytte hele det diplomatiske korps fra Tel Aviv til Jerusalem.

Og hvad er der så galt ved det? For så vidt ikke andet, end at USA dermed kraftigt har signaleret, at man har opgivet fredsprocessen og anerkendt, at Jerusalem er Israels »udelelige« hovedstad. Dermed kan palæstinenserne opgive håbet om også at få deres del af den by, der er vigtig for de tre verdensreligioner.

Palæstina er en tabersag

Det er den slags beslutninger, krige er rundet af. Men i dagens situation i Mellemøsten er palæstinenserne endnu engang blevet de store tabere. Ingen bekymrer sig om dem, Alle arabiske lande har enten nok at gøre i Syrien, eller også frygter de Islamisk Stat. Al Aqsa-moskeen i Jerusalem - den tredje vigtigste helligdom for muslimerne -  vil dermed blive en del af Israel, og det vil under normale omstændigheder kunne antænde en ny krig i området. Men situationen er ikke normal i øjeblikket.

Den diplomatiske anerkendelse af Jerusalem vil samidig være et afgørende signal fra den amerikanske regering om, at man har opgivet en to-statsløsning mellem Israel og Palæstina. Friedman går da også stærkt ind for en en-stats-løsning, og det er underforstået, at denne stat hedder Israel og ikke Palæstina. Og de omstridte israelske bosættelser på den besatte Vestbred kan blive liggende. Friedman har hele tiden støttet den israelske bosættelsespolitik, og der er intet, der tyder på, at Trump bekymrer sig om hverken bosættelserne eller fredsforhandlingerne.

Men hvem er denne Friedman, som Trump har travlt med at udpege som ny ambassadør i Israel - en post som tidligere har været besat enten af professionelle diplomater eller af folk, der har arbejdet i regeringen.

Friedman er hverken det ene eller det andet. Han er forretningsmanden, der har støttet Trump under valgkampen med 50.000 dollar. Han kender Trump, fordi han har været hans advokat i konkurssager. Men han har først og fremmest en markant holdning til Israel.

Taler hebræisk

Friedman er selv jøde, taler hebræisk flydende og er ofte i Israel. Og så tilhører han den absolutte højrefløj i Israel og har lagt sig ud med de mere venstreorienterede jøder i USA ved at beskrive deres støtte til en to-stats-løsning som værende identisk med det, enkelte jøder gjorde under Anden Verdenskrig og samarbejdede med nazisterne.

I juni skrev Friedman på websitet Arutz Sheva, at disse amerikanske jøder, som støtter fredsprocessen, og som går under betegnelsen J-street, er lig med de forhadte »kapos«, som samarbejdede med nazisterne under krigen.

»De støtter fra deres konfortable og sikre sofaer i USA Israels destruktion«, skrev Friedman om de jøder, der støtter en to-stats-løsning. Det gav ham ikke just flere venner. Tværtimod.

Men det store spørgsmål er, om Trump virkelig mener det og vil ændre USAs politik over for palæstinenserne så radikalt. For Trump har haft en anden holdning tidligt i sin valgkamp, hvor han antydede, at han ville være neutral og ikke nødvendigvis være ven med en af parterne i den lange konflikt.

Trump mener det.

En af USAs største kendere af Mellemøsten, David Aaron Miller, som har rådgivet seks amerikanske udenrigsministre om den israelsk-palæstinensiske konflikt, skriver i Foreign Policy, at Trump må mene det, når han så tidligt i forløbet udpeger en person som Friedman.

»Normalt bliver en ny israelsk ambassadør først udnævnt meget senere, når også udenrigsministeren er på plads. Og en amerikansk ambassadør i Israel har normalt ikke så stor betydning, som Friedman ser ud til at få. Væsentlige udspil fra USA kommer enten fra præsidenten eller fra udenrigsministeriet og går direkte til toppen i israelsk politik. Ikke gennem en ambassadør«, skriver Miller, som i dag sidder i tænketanken Woodrow Wilson Institute i Washington D. C.

Og Friedman skal også tiltræde lige så snart, at hans udnævnelse er blevet godkendt. Spørgsmålet er - som flere kendere af Mellemøsten udtrykker det - om Netanyahu trods alt er interesseret i så tydelig en støtte fra USA til dele af hans politik. For han kan også få problemer med sit bagland, hvis konflikten med palæstinenserne for alvor bryder ud igen. Og det vil den gøre, hvis USA flytter til Jerusalem.

Men Friedman er også andet end en stærk tilhænger af en stor israelsk stat, der inkluderer Vestbredden. Han har støttet mange projekter i Israel - også projekter, der går på tværs mellem arabere og israelere. Og han har ydet støtte til opførelsen af en by for handicappede børn i Negev-ørkenen - et projekt som både kommer israelske og arabiske børn til gode.

Så Friedman kender Israel godt og har en kæmpe lejlighed, der ligger i Jerusalem, hvor han ofte har mange gæster. Og måske bliver lejligheden omdannet til ambassadør-bolig og får diplomatisk immunitet. Det er i så fald første gang, at en amerikansk ambassadør slår sig ned i den hellige by. Hvis altså Trump mener det. Og det tyder meget på, at han gør.