Trump vækker nye vælgere til live - og det kan vende op og ned på USA

Vælgerne har med Donald Trump fået lov til at sætte ord på deres frygt for terror. Og frygten koncentrerer sig om en verdensreligion.

»Jeg siger tingene, som de er,« lyder det fra Donald Trump, der lige nu ser ud til at have en god chance for at blive Republikanernes præsidentkandidat. Han har givet masser af amerikanere, som ellers ikke har vist interesse for politik, en stemme, og ikke mindst hans tale om terror og islam har givet ham tilhængere. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Frygten for terror på amerikansk jord har fået et navn: Islam. Den republikanske præsidentkandidat og milliardær Donald Trump har vækket en vælgermasse, der ellers ikke interesserer sig for politik, og det har chokeret alle nationens politikere.

Trumps direkte tale om at forbyde muslimer indrejse i USA og hans beskyldninger om, at muslimer direkte eller indirekte deltager i udbredelsen af terror, har virket som en vælgermagnet, og det har vendt op og ned på alle normer i amerikansk politik. For låget er røget af til den del af vælgermassen, der aldrig tidligere har stemt. Og ingen ved, hvor mange de er, før de står i stemmeboksene.

 

De øvrige republikanske kandidater er røget ned i feltet og ligger langt efter Trump, som har solide 36 pct. af de republikanske vælgere bag sig. Ingen af dem taler så direkte til amerikanerne som Trump, der gør en dyd ud af ikke at være politisk korrekt.

»Jeg siger tingene, som de er,« siger han til de tusinder af tilhængere, der tiljubler ham for hans »ærlighed«.

Emnet trænger sig på

Hos Demokraterne begynder man at blive rigtig bange. Partiets spidskandidat, Hillary Clinton, har ganske vist fordømt Trumps meget »uamerikanske« udhængning af en hel verdensreligion som terrorens grundpille. Men hun anerkender, at den amerikanske befolkning er mere bange, end nogen har været klar over. Og at folket kræver handling af deres kommende præsident, der skal vælges i november næste år – når nu præsident Barack Obama ikke gør noget for at beskytte amerikanerne, som en stor del af dem ikke mener, at han gør.

»Det er OK at være bange. Når der sker forfærdelige ting, så skaber det angst og frygt. Men så må man tage sig sammen. Især hvis man ønsker at blive leder af det her land. Så må man stille sig selv det spørgsmål, hvad vi gør ved det, og hvordan vi forbereder os på det her,« sagde Hillary Clinton til hundredevis af tilhængere. I sidste øjeblik overbeviste hun sig selv om, at det nok var klogt at tale om frygten for terror frem for andre problemer i det amerikanske samfund. Også fordi terroraktionen i San Bernardino, der kostede 14 mennesker livet, har rystet amerikanerne.

Den republikanske topledelse er også nervøse for Trump. De holder »hemmelige« middage, hvor de ifølge The Washington Post diskuterer, hvad de skal gøre, hvis Trump til partiets konvent i juli virkelig kan mønstre de fleste stemmer.

The Washington Post havde en gennemgang at diskussionerne ved middagen fredag. Efter læsningen af den kunne man få det indtryk, at republikanske ledere var ved at forberede et kup mod Trump. Sådan læste Trump også referatet, for han truede med at stille op som uafhængig kandidat, hvis partiets lavede numre med hans vælgere.

Men amerikanerne er bange, og frygten kan man høre, når man taler med Trumps tilhængere.

»Han har ret. Vi vil ikke finde os i, at muslimerne frit kan rejse ind. Vi aner ikke, hvem de er, hvem de støtter, og om de forbereder terroraktioner i vores land,« sagde en Trumps tilhængere til amerikanske TV-stationer foran den kongreshal, som Trump senere skulle tale i.

Også blandt Demokraterne er der folk, som overvejer at gå over til Trump. »Jeg vil stemme på Clinton, men jeg er faktisk enige med Trump. Vi skal ikke bare lukke de her mennesker ind i vores land,« sagde den 75-årige pensionist Bennie Stickley til The New York Times uden for et vælgermøde med Hillary Clinton.

Og mange andre siger det mere direkte. At islam er uforenligt med amerikanske frihedsbegreber, og at man ikke kan stole på, at en muslim nogensinde vil være i stand til at være en rigtig amerikaner.

Trumps vælgere er vrede

Men hvem er disse bange mennesker? Det er et bredt udsnit af amerikanere, og de er mange. Real Clear Politics – et af USAs største meningsmålingsinstitutter – skriver, at 65 pct. af Trumps tilhængere definerer sig som »konservative«, mens 20 pct. siger, at de enten er »liberale« (demokrater) eller »moderate«. Kun 13 pct. mener, at de er »meget konservative«. Mindre end en tredjedel af dem siger, at de støtter Tea-Party bevægelsen, der ligger på Republikanernes højrefløj. Trumps tilhængere er en smule ældre, en smule dårligere uddannet og tjener lidt mindre end den gennemsnitlige republikaner. Lidt over halvdelen er kvinder. Og halvdelen af dem er mellem 45 og 64 år. 34 pct. af dem er over 65.

Men når man spørger dem direkte, så er det folk, som ikke har stemt før eller har interesseret sig for politik. Mange af dem er trætte af den politisk korrekte tone, hvor ingen politikere tør sige højt, at islam er et problem. De vender sig mod de etablerede politikere og de etablerede medier og mener, at de har rottet sig sammen mod dem.

»Trumps vælgere er vrede, og så går det lige nu ud over muslimerne. De er vrede over tabene af job. De er vrede, fordi de tror, at den ulovlige immigration er ude af kontrol. De er rasende over, at ingen blev stillet til ansvar for finanskrisen. De føler ikke, at nogen tager dem alvorligt, og derfor vælger de en person som Trump,« siger Jared Bernstein, der tidligere var finansrådgiver for den nuværende vicepræsident, Joe Biden.

»Kan vi vinde dem tilbage ved at tage dem alvorligt,« spørger han i The Washington Post.

Måske, men foreløbig har ingen politikere kunne stoppe Trumps fremgang.