Trump vækker forargelse med TV-interview om coronavirus: Dødstallet er »falsk«

Over 95.000 mennesker er på verdensplan blevet smittet med coronavirus, og flere end 3.200 er døde. Der er dog noget ved tallene, som ikke stemmer, mener USAs præsident, Donald Trump.

 
Video: Reuters, Ritzau Scanpix, Esben Busck Fold sammen
Læs mere

USAs præsident, Donald Trump, tvivler på oplysningerne fra Verdenssundhedsorganisationen (WHO).

Alt imens organisationen har erklæret, at 3,4 procent af verdens coronavirussmittede er døde, gik præsidenten på live-TV for at modsige tallene, skriver The Guardian.

»Jeg tror virkelig, at 3,4 procent er et falsk tal,« forklarede Donald Trump over en telefonforbindelse, da han gik direkte igennem til Sean Hannity på Fox News.

»Det er blot min fornemmelse. Ud fra de mange samtaler, jeg har haft med mennesker, som arbejder med dette, er der mange, der er smittet med en meget mild udgave af virussen, og de får det meget hurtigt bedre uden overhovedet at have set eller ringet til en læge,« forklarede præsidenten.

En journalist fra det amerikanske medie Vox har delt interviewet på Twitter. Han kalder præsidentens kommentarer for »uansvarlige«, men faktisk er der flere eksperter, der er enige med præsidenten. Mere om dette senere:

Ifølge de amerikanske sundhedsmyndigheder er 215 personer smittet med coronavirus på tværs af 20 delstater i landet. 14 personer er døde.

Antallet af smittede kan dog være langt, langt højere, mener Donald Trump:

»Vi kan have tusinder eller hundredtusindvis af mennesker, som får det bedre – du ved, blot ved at slappe af – og nogle går på arbejde, men de får det bedre.«

WHO har ikke oplyst, at 3,4 procent af alle, der bliver smittet med coronavirus, vil dø af virussen. Organisationen har i stedet givet et øjebliksbillede af, hvor mange af de smittede patienter, som organisationen kender til, der ikke har overlevet.

»Det er ikke en dødelighedsrate. Det er matematik,« har en WHO-kilde forklaret over for The Guardian.

Præsident Trump mener, at der i virkeligheden kan være tale om, at mindre end en procent af de smittede er døde af virussen.

»De nemme sager ender ikke på hospitalet. De går ikke til lægen eller hospitalet i mange tilfælde. Så jeg tror, at tallet er meget lavt. Jeg tror personligt, at tallet er meget lavere end en procent,« sagde han.

Præsidenten har fået skarp kritik for sine kommentarer, og på Twitter bliver han anklaget for at misinformere om coronavirus og undervurdere den trussel, virussen udgør. Flere eksperter giver dog præsidenten medhold.

Bruce Aylward, som leder coronavirusindsatsen i WHO, har tidligere sagt til The New York Times, at han forventer, at dødelighedsraten ender med at være mellem en og to procent.

Fra det amerikanske National Institute of Allergy and Infectious Diseases lyder det fra to læger, at tallet kan vise sig at være endnu lavere, når man først begynder at få mere kendskab til virussen. Det samme lyder fra den amerikanske epidemimyndighed, CDC.

Det skyldes, at myndighederne forventer, at der er smittede, som kun oplever milde symptomer og derfor aldrig når at opsøge læge, inden de er raske.

I Italien, som er det land i Europa, der er hårdest ramt af virussen, har 148 mistet livet.