Trump vækker blandede følelser ved EU-topmøde

Det skulle egentlig slet ikke handle om Donald Trump, men også fredagens EU-topmøde i Maltas hovedstad Valletta foregår i høj grad i skyggen af den nye amerikanske præsident, og Donald Trumps handlinger og udsagn de første par uger i embedet.

Foto: RADEK PIETRUSZKA. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) under fredagens EU-topmøde i samtale med Polens premierminister Beata Szydlo (tv), Hollands premierminister Mark Rutte (3. fra højre), Cyperns præsident Nicos Anastasiades (2. fra højre) og den irske premierminister Enda Kenny (th). EPA/RADEK PIETRUSZKA POLAND OUT
Læs mere
Fold sammen

Det meste handler om Donald Trump og den nye amerikanske præsidents gøren og laden i disse dage, og fredagens EU-topmøde i Maltas hovedstad Valletta er ingen undtagelse.

På forhånd havde EUs rådsformand, Donald Tusk, der styrer topmødet, lagt en overraskende konfronterende linje, da han i sin invitation til topmødet opremsede trusler mod EU, hvor »bekymrende erklæringer fra den nye amerikanske ledelse« blev nævnt sammen med et aggressivt Rusland, et selvhævdende Kina samt islamistisk terrorisme som elementer, der gør Europas fremtid »stærkt uforudsigelig.«

På samme linje har Frankrigs præsident, François Hollande, og Østrigs kansler, Christian Kern, lagt sig, og de var hårde i ordvalget ved ankomsten til topmødet.

Kern kritiserede direkte Trumps indrejseforbud mod syv overvejende muslimske lande.

»Vi har ret blandede følelser, fordi de seneste skridt, vi har set i Trumps politik, rejser nogle bekymringer,« sagde Kern og tilføjede, at det til gengæld var positivt, at Trump kan ende med at styrke sammenholdet mellem EU-landene og blive »en katalysator for et stærkere Europa og et mere forenet Europa.«

Hollande kaldte det ifølge nyhedsbureauet AFP »uacceptabelt«, at Trump har udtalt sig om, hvad EU burde og ikke burde gøre, mens han sagde direkte henvendt til regeringerne i Polen og Ungarn, der er anderledes positivt stemt over for Trump, at de lande må forstå, at det er solidariteten i Europa, der har gjort og fortsat vil gøre disse lande stærke.

Regeringslederne fra Polen og Ungarn valgte ikke at kommentere Trump ved ankomsten, men især Ungarns Viktor Orbán har gjort det klart, at han er enig med Trump i mange ting.

Merkel maner til ro

Tysklands kansler, Angela Merkel, der om nogen har stået i centrum for Trumps kritiske meldinger i retning af Europa - herunder at EU er et »middel for Tysklands interesser« - manede dog fortsat til ro med den tålmodighed, der er klassisk for kansleren.

»Jeg har sagt, at Europa selv har sin egen skæbne i sine hænder, og jo stærkere vi definerer vores rolle i verden, jo bedre kan vi pleje vores transatlantiske interesser. Derfor står samtalerne om Europa i forgrunden for mig,« sagde Merkel.

Mange af stats- og regeringscheferne var på samme linje, også Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

»Jeg synes først og fremmest, at vi skal bruge mødet i dag på at få løst vores egne problemer, og det kan vi ikke deponere hos den amerikanske præsident eller nogen andre. Vi skal passe på med at allokere al vores tid på at evaluere amerikansk politik,« sagde statsministeren.

Han vil i stedet fokusere på at sende et positivt signal om Europas fortsatte nære bånd til USA, men nævnte dog specifikt protektionisme som en udfordring - også internt i Europa.

»Beskeden til ham og til resten af verden skal være, at Europa holder sammen, står sammen om de værdier og idéer, der er europæiske. Blandt andet at verden bliver rigere af at handle med hinanden og interagere med hinanden. Det er det positive budskab, vi skal sende til alle, ikke mindst til os selv, for vi lever i en tid, der er præget af usikkerhed, og der er tendenser til protektionisme. Det ser man jo også anstrøg af i den europæiske debat,« sagde Lars Løkke Rasmussen.

Statsministeren understregede også, at man ikke skal lægge for meget i et præsident-tweet på 140 tegn, og at blandt andet den nye amerikanske udenrigsminister har givet et »noget mere nuanceret« indtryk af den amerikanske politik, end der kan formuleres i et tweet.

Jakob Ussing er Berlingskes EU-korrespondent og dækker mødet fra Valletta.