Trump: Ulovlige stemmer har kostet mig den totale sejr

Ulovlige stemmer er skyld i, at Trump ikke vandt både antallet af valgmænd og personlige stemmer, mener han.

Ved valget 8. november vandt Donald Trump flertallet af de nødvendige 270 valgmænd og kan dermed sætte sig til rette i Det Hvide Hus 20. januar. Free/Gage Skidmore Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Washington. Selv om Hillary Clinton indtil videre har fået to millioner stemmer flere end USA's kommende præsident, Donald Trump, så mener Trump alligevel, at han har vundet præsidentvalget 8. november målt på antallet af personlige stemmer.

På Twitter skriver den kommende præsident således, at det er ulovlige stemmer, der er skyld i, at Hillary Clinton har fået flere stemmer end ham.

- Ud over at vinde en jordskredssejr fordelt på antallet af valgmænd så vandt jeg også selve afstemningen, hvis du fratrækker alle de millioner af mennesker, der har stemt ulovligt, skriver han.

Det fremgår ikke af Trumps tweet, præcis hvad han mener med "ulovligt".

Nogle timer senere skriver han:

- Alvorlig valgsvindel i Virginia, New Hampshire og Californien - hvorfor rapporterer medierne ikke om dette? Skævvridende - stort problem.

Optællingen af stemmer foregår stadig i USA. Ifølge nyhedsbureauet Reuters kan Clinton ende med at få 2,5 millioner stemmer flere end Trump, når alle stemmerne er talt op.

Men den resterende optælling er udelukkende kosmetisk. Donald Trump har fået et klart flertal i det særlige amerikanske valgsystem, valgmandskollegiet, hvor man vinder et antal valgmænd fra amerikanske delstater og territorier.

Donald Trump vandt flertallet af de nødvendige 270 valgmænd, primært fordi han slog Hillary Clinton i det såkaldte rustbælte. Her vandt Donald Trump vigtige industristater som Ohio og Pennsylvania.

Ifølge Reuters har Donald Trump ingen beviser for sin påstand om, at Clintons sejr i antallet af stemmer skyldes ulovlige stemmer.

Republikaneren står noteret for 290 valgmænd, mens demokraten Clinton har 232.

Valgmyndighederne i delstaten Wisconsin har efter anmodning fra politikeren Jill Stein, der stillede op for Det Grønne Parti, besluttet, at der skal gennemføres en genoptælling. Trump fik flest stemmer i staten.

Jill Stein vil efter eget udsagn teste integriteten af det amerikanske valgsystem med manøvren. På Twitter skrev hun lørdag, at hun vil gå efter en omtælling i alle de delstater, hvor det ikke er for sent at anmode om det.

Det kommer dog ikke til at ændre på, at Donald Trump har vundet præsidentvalget og overtager Det Hvide Hus fra præsident Barack Obama 20. januar.

/ritzau/