Trump udpeger sin svigersøn som seniorrådgiver

Det har længe været rygtet, at USA's kommende præsident Donald Trump vil vælge svigersønnen til indflydelsesrig post, og nu har han valgt ham som seniorrådgiver for Mellemøsten. EU-kommissær undskylder igen, efter han sidste år hånede kinesere og homoseksuelle. Og så har Kina nået sin økonomiske målsætning om en vækst på mellem 6,5 og 7 procent i 2016. Læs nattens vigtigste nyheder her.

Donald Trump udpeger svigersønnen Jared Kushner som seniorrådgiver. Han skal rådgive USA's kommende præsident om handelsaftaler og Mellemøsten. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: MANDEL NGAN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Svigersøn skal rådgive Donald Trump om Mellemøsten

Donald Trump udpeger svigersønnen Jared Kushner som seniorrådgiver. Han skal rådgive USA's kommende præsident om handelsaftaler og Mellemøsten.

Svigersønnen skal arbejde tæt sammen med Donald Trumps kommende stabschef, Reince Priebus, og den kontroversielle chefstrateg, Steve Bannon, om at give råd til Trump.

Kushners kone, Ivanka Trump, skal til gengæld ikke arbejde for sin far.

Hun vil fokusere på sin familie og parrets børn. Det oplyser en talsmand i forbindelse med overdragelsen af magten i Det Hvide Hus.

Det har længe været rygtet, at den kommende præsident vil vælge Jared Kushner til den indflydelsesrige post.

Der har været sået tvivl om, hvorvidt valget af Kushner vil være i strid med en amerikansk lov, som skal forhindre nepotisme. Men ifølge juridiske kilder gælder loven ikke i Det Hvide Hus.

En anden udfordring for den 35-årige forretningsmand har været hans rolle som chef for milliardforetagendet Kushner Companies. Selskabet står bag store boligprojekter.

Han er desuden udgiver af avisen The New York Observer. Men i forbindelse med sit nye job som rådgiver for svigerfar træder Jared Kushner tilbage fra begge poster.

Ifølge Reuters vil Kushner undlade at rådgive inden for områder, hvor hans resterende økonomiske interesser kan gøre ham inhabil. Hans resterende interesser tæller blandt andet ejendomme i New York og hans kones andel i et nyt hotel i Washington. Desuden hendes modefirma, Ivanka Trump Brand.

Kushner har været del af inderkredsen under Trumps arbejde med at sammensætte et politisk hold.

Som sin svigerfar har han ingen former for politisk erfaring.

/ritzau/Reuters

Barack Obamas regering vil føje fem personer til en liste over sanktionsramte russere. Det skriver New York Times. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANATOLY MALTSEV.

Obama straffer Putin-støtte og agenter bag giftdrab

Ledende russisk undersøgelsesdommer sanktioneres, og det samme gør KGB-agents formodede drabsmænd.

Barack Obamas regering vil føje fem personer til en liste over sanktionsramte russere. Det skriver New York Times.

Årsagen er krænkelser af de internationale menneskerettigheder.

Sanktionerne har ifølge finansministeriet i Washington ikke noget at gøre med hackingskandalen under præsidentvalgkampen i USA.

Det største navn blandt de fem er en ledende undersøgelsesdommer og nær støtte af Ruslands præsident, Vladimir Putin.

Aleksander Bastrykin har stået bag en stribe politiske undersøgelser i Rusland.

Men ifølge de amerikanske myndigheder var Bastrykin også involveret i sagen om Sergej Magnitsky - en russisk advokat, der i 2009 døde i et fængsel.

USA indførte i 2012 den såkaldte Magnitsky-lov. Den pålægger både finans- og justitsmyndighederne at efterforske og sanktionere russere, der var involveret i eller deltog i forsøg på at dække over sagen.

Præsident Obama har ifølge New York Times håndhævet loven alt efter, hvordan relationerne mellem USA og Rusland har været.

Tilføjelsen af Bastrykin på den sorte liste er dog et markant signal fra Obama ifølge New York Times.

Magnitsky-loven har længe irriteret de russiske magthavere så meget, at loven til tider har udløst en sanktionskrig mellem de to lande.

Kort efter godkendelsen i Kongressen vedtog det russiske parlament således en lov, der forbød amerikanere at adoptere russiske børn.

Og i 2013 offentliggjorde Rusland en liste over amerikanere med indrejseforbud på grund af påståede krænkelser af menneskerettigheder.

Tilføjelsen af fem nye navne på sanktionslisten er ifølge New York Times formentlig det sidste initiativ, USA vil tage med hensyn til Rusland, inden Obama forlader Det Hvide Hus.

Blandt de øvrige nye navne er to efterretningsfolk, som ifølge briterne stod bag drabet på den tidligere KGB-agent Aleksander Litvinenko i London i 2006.

Sanktionerne omfatter indrejseforbud og indefrysning af midler i pengeinstitutter i USA.

Donald Trump har lovet at forbedre det anstrengte forhold mellem USA og Rusland, når han overtager præsidentposten.

/ritzau/

EU-Kommissionens nye tyske næstformand, Günther Oettinger, undskylder endnu engang, at han i en tale sidste år slyngede om sig med nedsættende udtalelser. Arkivfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: FABRIZIO BENSCH.

EU-kommissær undskylder igen: Hånede kinesere og homoseksuelle

Det er ikke og var ikke min hensigt at såre nogen, siger tysk EU-kommissær under høring i EU-Parlamentet.

EU-Kommissionens nye tyske næstformand, Günther Oettinger, undskylder endnu engang, at han i en tale sidste år slyngede om sig med nedsættende udtalelser.

Det siger han mandag aften under en høring i Europa-Parlamentet i Bruxelles.

Her spørger tre udvalg ind til Oettingers holdninger og kvalifikationer, efter at EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, har forfremmet ham.

- Jeg vil gøre det klart, at det ikke er og ikke var min hensigt at såre nogen, siger Oettinger.

I en tale til erhvervsfolk i Hamborg i oktober kaldte Oettinger blandt meget andet kinesere for "skævøjer". Han talte også nedsættende om blandt andre homoseksuelle.

- Jeg beklager, hvad jeg sagde dengang, siger Oettinger.

Men hans nye bodsgang formilder ikke parlamentets grønne gruppe. Den afviser at støtte forfremmelsen af Oettinger.

Den omstridte tysker er også kommet i modvind, efter at han i maj sidste år fløj fra Bruxelles til Ungarn om bord på et privatfly.

Flyet ejes af den tyske lobbyist Klaus Mangold med tætte bånd til Rusland. Juncker har nu forfremmet Oettinger til budgetkommissær og næstformand. Det er sket, efter at den bulgarske EU-kommissær, Kristalina Georgieva, er stoppet. Hun er i stedet blevet administrerende direktør i Verdensbanken.

Günther Oettinger bliver i sit nye job også ansvarlig for HR i EU-Kommissionen. Han får desuden ansvaret for at sikre, at kommissionen overholder spillereglerne for kontakt med lobbyister. Det er den grønne ungarer, Benedik Javor, ikke tryg ved.

- Jeg nå nok sige, at din personlige historie på ingen måde er nogen garant for dit engagement, siger Javor.

- Lobbygennemsigtighed er afgørende for borgerens tillid til de europæiske institutioner, siger han.

Hans grønne franske partifælle Pascal Durand mener ikke, at det er nok bare at undskylde "racistiske og homofobiske kommentarer".

- Jeg beklager virkelig de udtalelser og bliver ved med at beklage dem, svarer Oettinger.

- Du kan stole på, at jeg bestemt ikke vil tillade nogen form for diskrimination i mit daglige arbejde, siger han og høster aftenens første bifald.

Langt de fleste spørgsmål under den over to en halv time lange høring handler dog om Oettingers nye arbejdsområde. Og trods kritikken ventes han at klare skærene i Europa-Parlamentet. Efter høringen støtter et flertal i EU-Parlamentets budgetkontroludvalg som det første den tyske EU-kommissær.

Det fremgår mandag aften i et tweet fra udvalget.

/ritzau/

Vulkanen Acatenango set fra Alotenango i Sacatepequez distriktet, Guatemala 4. januar 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: Esteban Biba.

Seks bjergbestigere omkommer på vulkan i Guatemala

Et pludseligt vejrskifte ramte vulkanen Acatenango. Det kostede ifølge lokale myndigheder seks personer livet.

Seks bjergbestigere er omkommet i Guatemala, da de forsøgte at bestige en vulkan.

En større gruppe bjergbestigere blev i weekenden fanget på vulkanen Acatenango vest for Guatemalas hovedstad, skriver AFP.

På deres vandring op ad vulkanen, der rejser sig 3945 meter over havet, blev de ramt af et pludseligt vejrskifte.

Det lokale redningsfirma CONRED meddeler, at temperaturen faldt helt ned til seks minusgrader.

De seks omkomne var alle fra Guatemala og blev bragt ned søndag og mandag, beretter lokale myndigheder.

Yderligere tre bjergbestigere blev reddet fra vulkanen, to af de tre blev derefter bragt til hospitalet.

Vulkanen ligger 75 kilometer fra hovedstaden Guatemala City. Den er et yndet mål for lokale og udenlandske bjergbestigere.

/ritzau/

Xu Shaoshi, direktør for Kinas nationale kommission for udvikling og reformer taler her ved World Economic Forum (WEF) i september, 2015. Fold sammen
Læs mere
Foto: JASON LEE.

Kina rammer midt i skiven for sit vækstmål for 2016

Væksten i verdens næststørste økonomi gik sidste år igen ned i tempo. Men det er helt efter planen.

Den kinesiske regerings økonomiske målsætning om en vækst på mellem 6,5 og 7,0 procent i 2016 er opafyldt.

Væksten i det forgangne år ventes at lande omkring 6,7 procent.

Det oplyser Xu Shaoshi, direktør for Kinas nationale kommission for udvikling og reformer, på et pressemøde tirsdag i Beijing ifølge Reuters.

Kina havde i lang årrække en bemærkelsesværdig høj vækst.

År efter år udvidede økonomien sig med over ti procent. Godt hjulpet på vej af de mange virksomheder, som udelukkende fremstillede varer til eksportmarkeder.

Blandt de store økonomier kunne ingen andre lande holde trit med Kina, som også fortrængte Japan som verdens næststørste økonomiske magt efter USA.

Men de seneste år er væksten bøjet af.

I 2015 voksede bruttonationalproduktet "blot" 6,9 procent. Det laveste i 25 år. Men helt på linje med kommunistpartiets officielle mål.

Præsident Xi Jinping talte om en ny normaltilstand med fokus på en mere bæredygtig form for vækst.

Eller som Dansk Erhverv formulerede det om Kina i en rapport sidste år: landet gennemgår for øjeblikket en økonomisk tilpasning og omstilling fra eksportdrevet statskapitalisme til en forbrugerdrevet økonomi.

Spørger man økonomer, vil væksten i 2017 falde yderligere. En rundspørge, lavet af Bloomberg News i december, viser forventning om en vækst i år på 6,4 procent.

/ritzau/

Guy Verhofstadt, leder af Europa-Parlamentets liberale gruppe ALDE har mandag aften afvist en anmodning om medlemskab fra den italienske Femstjernebevægelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRICK SEEGER.

EU-parlamentets liberale afviser italiensk protestparti

Forskellene er alt for store, siger liberal formand efter ansøgning fra italiensk protestbevægelse.

Europa-Parlamentets liberale gruppe har mandag aften afvist en anmodning om medlemskab fra den italienske Femstjernebevægelse.

Det siger den liberale gruppeformand, Guy Verhofstadt, i en pressemeddelelse.

- Jeg er kommet til den konklusion, at der ikke er tilstrækkeligt med garantier til at skubbe en fælles reformdagsorden for Europa fremad, siger Verhofstadt.

Han siger, at der er utilstrækkeligt fælles fodslag mellem de liberale og den fremadstormende italienske protestbevægelse til at gå videre med anmodningen.

- Der er grundlæggende forskelle på afgørende europæiske områder, siger Verhofstadt.

Tidligere mandag havde den danske EU-parlamentariker Morten Løkkegaard (V) også talt imod at lukke Femstjernebevægelsen ind i den liberale gruppe.

- Jeg har vanskeligt ved at forstå, hvad de vil. Der er centrale dele af det politiske spektrum, hvor de befinder sig stik modsat, siger han.

Femstjernebevægelsen vil have Italien ud af euroen. Det går direkte imod de politiske synspunkter hos Europa-Parlamentets liberale gruppe.

- De er imod euroen og frihandel og er på en lang række punkter direkte i modstrid med den liberale bevægelses hovedprioriteter, sagde Morten Løkkegaard.

Femstjernebevægelsens leder, Beppe Grillo, sagde søndag, at hans parti ville træde ud af den nuværende Gruppe for Europæisk Frihed og Demokrati.

Det er en gruppe i Europa-Parlamentet, der domineres af de britiske EU-modstandere fra Ukip.

Ukip var bannerfører på nej-siden, da Storbritannien i sommer besluttede sig for at forlade EU.

Beppe Grillo mener, at det er formålsløst at blive i en gruppe, hvor man ikke længere deler det samme politiske mål.

- De britiske parlamentsmedlemmer vil forlade EU-Parlamentet i næste valgperiode, siger Grillo.

- Indtil da vil de være fokuseret på de beslutninger, der kommer til at definere den britiske, politiske fremtid, siger han.

/ritzau/

LÆS MERE