Trump udbrød »Jeg er fucked« og andre nye detaljer fra Mueller-rapporten

Først blev den kaldt en »katastrofe, der ultimativt kunne vælte Trump«. Så blev den omskrevet til en »total og fuldstændig frifindelse« af præsidenten. Nu er hele rapporten offentliggjort.

I dag offentliggøres Muellers rapport om Trump i sin fulde længde. Det hvide hus har allerede forberedet et modsvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA

For kort tid siden offentliggjorde det amerikanske justitsministerium den knap 400-sider lange såkaldte Mueller-rapport om Trump-kampagnens mulige samarbejde med Rusland i sin næsten fulde længde – blot med overstregninger af fortroligt materiale.

Du kan finde rapporten her.

Som Berlingskes USA-korrespondent skriver, er Donald Trump overordnet blevet frikendt for »aftalt spil« med Rusland af den særlige undersøger Robert Mueller, men hans længe ventede rapport tegner samtidig et broget billede af en glemsom og modstræbende præsident.

Blandt de nye detaljer fra rapporten er:

  • Da Trump hørte, at Robert Mueller blev udpeget til at undersøge den russiske indblanding i præsidentvalget udbrød han »Åh Gud. Det er forfærdeligt. Det bliver enden på mit præsidentembede. Jeg er fucked!«. Han forklarede yderligere: »Alle fortæller mig, at hvis man får en af disse uafhængige undersøgere, så ødelægger det dit præsidentskab. Det tager år og atter år, og jeg vil ikke være i stand til at gøre noget. Det er det værste, der nogensinde er sket for mig.«

  • Trump forsøgte at fjerne Mueller. Han bad Det Hvide Hus' advokat Don McGahn om at ringe til justitsministeren og sige, at Mueller måtte fjernes fra stillingen fordi han var inhabil.

  • Trump forsøgte også at begrænse, hvad der blev offentliggjort fra Donald Trump Jr's møde med den russiske advokat, der hævdede at have materiale, som kunne skade hans daværende modkandidat, Hillary Clinton.

  • Trump-kampagnen forventede at nyde godt af det materiale, som russerne var kommet ulovligt til. Men der er ikke beviser for, at de skulle have koordineret med russerne i forbindelse med valgkampagnen.

  • Mueller har i det hele taget identificeret »talrige« kontakter mellem Trump-kampagenen og Rusland, men bevismaterialet var ikke nok til at udgøre noget kriminelt.

Var der obstruktion?
Et af spørgsmålene, som alle ventede svar på, var, hvorvidt Trump har lagt hindringer i vejen for efterforskningen, det som amerikanerne kalder »obstruktion af retfærdighed«.

Donald Trump var hurtig til på Twitter at fremføre sin konklusion: »Game Over« skrev han og gentog sit mantra: »Ingen konspiration. Ingen obstruktion.«

Formuleringerne i den endelige rapport er imidlertid langt fra så klare i deres frifindelse af Trump:

»Det bevismateriale, vi har fået omkring præsidentens handlinger og intentioner, rummer en række svære spørgsmål, som skal løses, før vi kan træffe en traditionel retsafgørelse,« hedder det bl.a. i rapporten, der fortsætter:

»Hvis vi - efter en grundig undersøgelse af de faktiske omstændigheder - havde tillid til, at præsidenten helt klart ikke havde begået obstruktion af retfærdighed, ville vi sige det. Baseret på fakta og gældende retlige standarder kan vi ikke nå denne dom.«