Trump truer Nordkorea med »ild og raseri, som verden aldrig før har set«

Donald Trump kommer med den mest markante advarsel til Nordkorea til dato efter oplysninger om, at regimet har udviklet et miniatomvåben.

USAs præsident kommenterer på situationen i Nordkorea. Trump National Golf Club i Bedminster, New Jersey. Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Præsident Donald Trump har reageret på den seneste atomprovokation fra Nordkorea med en skræmmende advarsel og advaret om, at flere trusler »vil blive mødt med en ild og raseri, som verden aldrig før har set«.

Nordkoreas diktator Kim Jong-un »har været meget truende ud over et normalt niveau, og som jeg sagde, vil de blive mødt med en ild og raseri og en kontant magt, som denne verden aldrig før har set før. Tak,« siger Trump i en kort redegørelse fra sin golfklub i Bedminster, New Jersey, hvor han holder ferie kombineret med arbejde.

Præsidenten udsteder advarslen til Kim Jong-un, efter at Washington Post har rapporteret, at den amerikanske efterretningstjeneste mener, at det nordkoreanske regime har udviklet et miniatomvåben, der kan fremføres af langdistancemissiler.

Nordkorea har for nylig testet et interkontinentalt ballistisk missil, der menes at være i stand til at ramme det amerikanske fastland.

Washington Post skriver, at amerikanske efterretningsfolk i en ny hemmeligstemplet rapport vurderer, at nordkoreanerne allerede har nået dette afgørende skifte inden for landets atomvåbenprogram.

Unavngivne kilder siger til avisen, at USA's militære efterretningstjeneste er kommet frem til denne konklusion i sidste måned.

Frygten for, at den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, nu har atomvåben, er øget i takt med, at Nordkorea har foretaget to prøveaffyringer af langtrækkende missiler i sidste måned.

Trumps skarpe melding kommer samme dag, hvor Nordkorea har optrappet sin kritik af USA og Sydkorea med en advarsel om, at landet er klar til at mobilisere alle sine ressourcer og tage »konkret handling« som gengældelse for den seneste runde af FN-sanktioner hen over weekenden.

Erklæringen fra Nordkoreas statslige nyhedsbureau ses som en indikator på, at diktaturet snart kan og vil foretage endnu en nuklear test eller missiltest, hvilket det ofte har gjort i forlængelse af nye sanktioner mod regimet. Nordkorea foretog sin første nukleare test i 2006. 

»Flokke af ulve kommer for at angribe og kvæle en nation,« hedder det i erklæringen fra D.P.R.K. (Democratic People´s Republic of Korea, red.).

»De bør være opmærksomme på, at D.P.R.K.'s strategiske trin ledsages af konkret handling og vil blive taget nådesløst med mobiliseringen af hele dets nationale styrke.«

De nye FN-sanktioner er straf for Nordkoreas seneste missiltest i juli. Forventningen er, at de nye sanktioner vil reducere Nordkoreas årlige eksport med en tredjedel og dermed gøre det sværere for landet at finansiere sine atomprogrammer.

Donald Trump hyldede sanktionerne i et tweet tirsdag morgen.

»Efter mange års fiasko står lande sammen for endelig at tage fat på de farer, som Nordkorea udgør,« skrev han. »Vi skal være hårde og beslutsomme!«

Sanktionerne forbyder bl.a. FN-lande at importere kul, jern, bly, malm, fisk og skaldyr fra Nordkorea. Trump-administationen kalder ifølge New York Times restriktionerne for »det strengeste sæt af sanktioner pålagt noget land i en generation«.

Som tidligere er der dog tvivl om, hvorvidt Kina for alvor vil håndhæve sanktionerne.