Trump truer med »enden på Iran«: En raket landede tæt ved USAs ambassade i Bagdad

Blot en uge efter at USA kaldte alt ikkeakut beredskab hjem fra USAs ambassade i Irak, landede en raket mindre end to kilometer derfra. Ingen har taget ansvar for at have affyret den, men Iraks shiamilitser er under mistanke midt i Irans eskalerende konflikt med USA.

Foto: Brendan Smialowski/Ritzau Scanpix

En eksplosion satte alarmerne i gang på den amerikanske ambassade i Bagdad søndag. Ugen forinden var flere af ambassadens ansatte blevet trukket hjem, netop fordi man frygtede angreb mod dem.

Nu var en raket landet mindre end to kilometer fra ambassaden som en mulig advarsel til dem, der stadig opholdt sig på ambassaden. Det skriver The Washington Post og The New York Times.

Ingen blev såret eller dræbt af raketten, og der er heller ingen, som har taget ansvar for at have affyret den. Men både irakiske embedsfolk og vestlige diplomater mistænker ifølge The Washington Post en af Iraks shiamilitser for at stå bag. De er støttet af Iran, som i de seneste uger har eskaleret konflikten med USA.

I sidste uge beordrede USA alt ikkeakut beredskab hjem fra den amerikanske ambassade i Bagdad og konsulatet i Erbil, netop på grund af den eskalerende konflikt med Iran. De frygtede en forhøjet terrortrussel mod amerikanske mål fra Iran-loyale militser i Irak, lød det.

Ifølge The Washington Post har shiamilitante grupperinger i løbet af de seneste tre år fået større magt og indflydelse i Irak, end de nogensinde har haft før – og de har tidligere affyret raketter mod amerikanske mål for at udtrykke utilfredshed med amerikansk politik.

I 2018 landede der flere raketter tæt på den amerikanske ambassade i Bagdad og det amerikanske konsulat i Basra, skriver The Washington Post.

Søndagens raketaffyring har dog fået politikere og diplomater i Bagdad til at frygte, at den irakiske hovedstad kan blive centrum for en ny og i øvrigt uvelkommen konflikt mellem USA og Iran, efter at irakerne i fire år har brugt kræfter på at bekrige Islamisk Stat i landet.

USA har i de seneste uger sendt massive flådestyrker til området ud for Irans kyst, ligesom USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, har advaret om, at det vil få konsekvenser, hvis Iran forsøger at ramme USA eller andre allierede med et terrorangreb i regionen.

Det er i øvrigt blevet beskrevet i The New York Times, at den amerikanske forsvarsminister, Patrick Shanahan, torsdag præsenterede en opdateret militærplan for Iran. Denne involverede en udstationering af 120.000 amerikanske soldater, hvis Iran forsøger at angribe amerikanske styrker.

Derfor har både irakiske embedsmænd og europæiske diplomater også advaret om, at selv den mindste iranske provokation kan få alvorlige konsekvenser fra amerikansk side, skriver The Washington Post.

Det var tilsyneladende det samme, Trump lovede i et tweet søndag.

»Hvis Iran vil slås, vil det officielt blive enden på Iran. I skal aldrig true USA igen!« skrev præsidenten søndag aften.