Trump truer FN-lande før Jerusalem-afstemning

Trumps raser og truer med at lukke pengekassen i for de lande, der stemmer imod USA om Jerusalem om få timer. FNs generalforsamling stemmer torsdag aften om en resolution i protest mod USAs ensidige anerkendelse af byen som Israels hovedstad. Men Trump og hans FN-ambassadør udsender højst usædvanlige advarsler før afstemningen.

USAs FN-ambassadør nedlægger veto i Sikkerhedsrådet mod forsøg på at omgøre Trumps beslutning om Jerusalem som Israels hovedtad. / AFP PHOTO / KENA BETANCUR Fold sammen
Læs mere
Foto: KENA BETANCUR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Advarslerne er direkte og ikke til at tage fejl af. De lande, der torsdag aften stemmer imod USA i FNs generalforsamling i det vitale spørgsmål om Jerusalems status, risikerer, at USA dropper den økonomiske støtte til dem.

USAs FN-ambassadør, Nikki Haley, sendte onsdag helt usædvanligt mails rundt til samtlige 196 medlemslande forud for den vigtige afstemning i generalforsamlingen. Budskabet var klart. USA vil ikke alene notere sig, hvilke lande der stemmer imod USAs beslutning om at gøre Jerusalem til Israels hovedstad. Det kan få alvorlige økonomiske konsekvenser for de lande, der går imod USA i det spørgsmål.

»Vi vil skrive hvert enkelt land, der stemmer for denne resolution, ned. Mens I overvejer, hvad I skal stemme, så vil jeg lade jer vide, at præsidenten og USA tager denne afstemning meget personligt,« skrev Haley til sine kolleger.

Økonomiske konsekvenser

Præsident Donald Trumps personlige budskab var endnu tydeligere. Han skærpede sin position ved at sige, at han kunne lide Haleys budskab.

»De modtager flere hundrede millioner dollar - nogle af dem milliarder af dollar - og så stemmer de imod os,« sagde Donald Trump og lagde ikke skjul på, at det kan få meget alvorlige konsekvenser for de lande, der stemmer for resolutionen.

Kampen om Jerusalems status kommer, efter Donald Trump forleden indfriede et af sine valgløfter og erklærede Jerusalem som Israels hovedstad. Noget der tidligere har været bred enighed om - også blandt USAs nærmeste allierede - at undgå, før der er forhandlet en fredsløsning mellem Israel og palæstinenserne.

Trumps beslutning udløste protester ikke alene i den arabiske verden, men ogå blandt USAs allierede. For tre dage siden forsøgte FNs magtfulde Sikkerhedsråd så at omgøre beslutningen med en ny resolution, men den nedlagde USA veto i mod.

Symbolsk betydning

Nu er det så i generalforsamlingen, at slaget skal stå, og der bliver der ingen problemer, for ingen lande har veto-ret i den institution. Til gengæld er generalforsamlingens resolutioner heller ikke så magtfulde, men har dog en stærk symbolsk betydning.

USAs nye holdning til Jerusalems status har mødt kritik, fordi byen altid har været et helligt sted for jøder, kristne og muslimer. Israel har placeret mange af dets regeringskontorer og ministerier i den vestlige del af byen, mens den østlige del i almindelig opfattelse har været åben for forhandling som en mulig hovedstad for et kommende Palæstina.

Men med USAs beslutning om allerede nu at anerkende hele Jerusalem som hovedstad for Israel, sendes der et kraftigt signal om, at spillet om byen er afgjort til Israels fordel.

De fleste EU-lande stemmer for

De fleste EU-lande ventes at stemme for resolutionen, fordi man mener, at Jerusalem status skal afgøres ved forhandlinger. Så der vil efter al sandsynlighed blive et stort flertal for resolutionen, der dog ikke får nogen betydning andet end den symbolske.

Selv om USA nedlagde veto i Sikkerhedsrådet, så stemte de øvrige 14 medlemmer - deraf også de permanente medlemslande som Storbritannien og Frankrig - for resolutionen. Den resolution, der nu stemmes om, nævner hverken USA eller Trump, men genbekræfter blot Jerusalem som et omstridt område og opfordrer alle parter og personer til ikke unilateralt at træffe beslutninger om status og heller ikke at flytte ambassader fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det sidste har USA også tænkt sig at gøre, selv om det ikke bliver i den nærmeste fremtid.