Trump truer Erdogan: USA »vil ødelægge Tyrkiet økonomisk, hvis de angriber kurderne«

Søndag aften sendte Donald Trump en kraftig advarsel til Tyrkiet på Twitter.

Arkivfoto. Amerikanske tropper har i årevis kæmpet side om side med kurderne i Syrien. Men nu er de på vej hjem. Fold sammen
Læs mere
Foto: YOUSSEF RABIE YOUSSEF

På befaling af præsident Donald Trump gør tusindvis af amerikanske soldater klar til at forlade Syrien. Det har fået kurderne i landet til at frygte, at Tyrkiet vil angribe dem, så snart de amerikanske tropper er rejst hjem.

Men søndag aften udsendte Donald Trump en meget klar advarsel til Tyrkiet på det sociale medie Twitter.

»Vil ødelægge Tyrkiet økonomisk, hvis de angriber kurderne,« skrev præsidenten, som tilføjede, at der skal skabes en sikkerhedszone i den nordlige del af Syrien. Trump uddybede dog ikke, hvad den plan går ud på.

I årevis har de amerikanske soldater kæmpet side om side med kurdiske tropper i opgøret med Islamisk Stat. Men i december annoncerede Donald Trump højest overraskende, at Islamisk Stat var besejret, og at USAs soldater skal trækkes hjem.

De første amerikanske soldater har forladt Syrien, men det er stadig uklart, hvor længe tilbagetrækningen vil vare, skriver avisen The Guardian. USA har omtrent 2.000 soldater i Syrien.

Tyrkiet har varslet, at landet nu vil angribe kurderne i Syrien. Regeringen i Ankara ser den kurdiske milits i Syrien, YPG, som værende i direkte alliance med det kurdisk-tyrkiske arbejderparti PKK, som ifølge den tyrkiske regering er en terrororganisation.

På Twitter udsendte præsident Trump også en advarsel til kurderne om, at de ikke skal provokere Tyrkiet.

»Stop de endeløse krige,« sluttede han sine tweets.

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, er på disse dage på turné blandt USAs allierede i Mellemøsten. Her vil han blandt andet tale med regionens ledere om, hvordan kurderne skal sikres mod en tyrkisk aggression.

USAs udenrigsminister, Mike Pompeo, sagde i weekenden, at han er overbevist om, at USA og Tyrkiet kan indgå en aftale om at beskytte de kurdiske styrker i Syrien. Men heller ikke han uddybede, hvordan parterne vil sikre beskyttelse af de kurdiske styrker.

Af frygt for det varslede tyrkiske angreb har kurderne indtil videre sat deres lid til Syriens præsident, Bashar al-Assad. Kurderne har i flere år kontrolleret et stort territorium i den nordøstlige del af Syrien, men USAs annoncerede tilbagetrækning har fået kurderne til at invitere den syriske diktators soldater ind i området. Hellere Assad end Erdogan, lyder det kurdiske rationale.