Trump traf beslutning om Syrien-bomber over »det smukkeste stykke chokoladekage«

I et nyt interview fortæller Donald Trump, hvordan han i sidste uge tog den endelige beslutning om at sende missiler mod det syriske luftvåben, mens hans spiste dessertkage med den kinesiske præsident.

Foto: JIM WATSON. Det var under en middag - eller rettere under indtagelsen af »den smukkeste chokoladekage« - med den kinesiske præsident Xi, at Trump traf den endelige beslutning om at bombe en syrisk luftbase i sidste uge, fortæller Trump i et nyt interview.
Læs mere
Fold sammen

Den amerikanske præsident Donald Trump har nu i detaljer fortalt om, hvordan han i sidste uge tog beslutningen om at sende missiler mod en syrisk regimelufthavn.

Bombardementet var en reaktion på det syriske regimes angreb med nervegassen sarin på sin egen civilbefolkning i Idlib-provinsen sidste tirsdag, hvor over 80 personer omkom, heraf mindst 30 børn.

I et interview med TV-kanalen Fox Business fortæller Trump, at mange har bedt ham fortælle om forløbet omkring den endelige beslutning om at sende missilerne afsted, som blev truffet under en middag med den kinesiske præsident, Xi Jinping. De to statsledere spiste sammen på Trumps private golfresort Mar-A-Lago i West Palm Beach, Florida.

»Jeg sidder ved bordet. Vi er færdige med middagen. Vi får nu dessert. Og vi fik det smukkeste stykke chokoladekage, som du nogensinde har set, og præsident Xi nød den,« begynder Donald Trump i interviewet.

Xi siger OK

Under indtagelsen af den rekordsmukke chokoladekage får Donald Trump besked fra »generalerne« - Trump specificerer ikke præcis hvem - om, at Tomahawk-missilerne er klar til affyring.

Trump beslutter sig til at fortælle sin kinesiske kollega om det forestående angreb, så det ikke kommer bag på præsident Xi. Ifølge planen slutter topmødet nemlig med middagen.

»Så det, der sker, er, at jeg siger, at vi lige har sendt 59 missiler mod Irak, og det synes jeg, du skal vide. Og han spiste sin kage. Og han var helt tavs,« siger Trump i interviewet med Fox' Maria Bartiromo.

»... til Syrien,« korrigerer Maria Bartiromo.

Den kinesiske præsident var ifølge Trump tavs i ti sekunder, hvorefter han beder sin tolk gentage, hvad der lige er blevet sagt.

»Jeg troede ikke, at det var et godt tegn. [Men] han (Xi, red.) sagde til mig; enhver som bruger gas, (...) enhver, som er så brutal og bruger gas [mod] unge børn og babyer, det er okay,« genfortæller Donald Trump.

Kilde: Fox News

Ordvalg vækker opsigt

Angrebet på den syriske luftbase anses som en af de vigtigste og største prøvelser for Donald Trump i hans snart tre måneder lange embedstid. Angrebet er blevet rost af de fleste USA-allierede, men har sat forholdet til særligt Rusland og præsident Putin under pres. Syrien og Rusland nægter begge trods overvældende beviser, at syrerne stod bag sarin-angrebet i Idlib.

Senere i interviewet fortæller Donald Trump, at han straks efter det kemiske angreb forrige tirsdag kontaktede sin forsvarsminister James Mattis og spurgte, hvad USA kunne gøre.

»Skal vi involvere os i Syrien nu? Nej. (Trump mener formentlig »gå i krig med Syrien«, red.) Men hvis jeg ser dem bruge gas og brug ting, som ... Jeg mener, selv de værste tyranner i verden bruger ikke [den slags],« lyder det fra Trump i Fox-interviewet.

Flere politiske iagttagere i USA har allerede kritiseret interviewet og Trumps noget pudsige eller ligefrem tonedøve måde at omtale det meget alvorlige udenrigspolitiske skridt på. Kritikere hæfter sig også ved Trumps fortalelse, da han taler om »missiler mod Irak« - en vildfarelse, intervieweren lidt perpleks må rette.

New York Magazine kalder interviewet »bizart«, magasinet Slate kalder Trump »vores børnepræsident«, og Washington Posts politiske blog, The Fix, kalder interviewet »pralende« og »gennemført forvirrende«.

Uheldig uge

Generelt har Trump-lejren ikke haft den heldigste uge, hvad angår kommunikation.

I går vovede præsidentens talsmand, Sean Spicer, sig ud i en sammenligning af den syriske præsident Bashar al-Assad og Adolf Hitler, da han ville forklare Trumps beslutning om at bombe i Syrien.

Selv Adolf Hitler »sank ikke så dybt som at bruge kemiske våben«, sagde Sean Spicer blandt andet.

Bemærkningerne blev voldsomt kritiseret, bl.a. af jødiske organisationer. Nazityskland under Adolf Hitlers ledelse brugte som bekendt gas til at dræbe seks millioner jøder i koncentrationslejre.

I et interview med CNN undskyldte Sean Spicer senere sin »upassende og ufølsomme reference til Holocaust, som ikke tåler sammenligning med noget,« som Sean Spicer sagde.