Trump trækker USA ud af atomaftale med Iran

Inden Trumps tale var der spekulationer, om han ville vælge en »blød« løsning og give europæiske lande mulighed for at fortsætte aftalen uden USA. Det lader det umiddelbart ikke til bliver muligt. (AP Photo/J. Scott Applewhite) Fold sammen
Læs mere
Foto: J. Scott Applewhite
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, vil trække USA ud af atomaftalen med Iran. Det fortalte han på et pressemøde i Washington tirsdag aften dansk tid.

Beslutningen kommer efter samtaler med allierede og partnere over hele verden, og Trump meddelte, at der er enighed om, at Iran aldrig må få atomvåben.

»Efter disse konsultationer, står det klart for mig, at vi ikke kan forhindre en iransk atombombe under den rådnende struktur af den gældende aftale. Iranaftalen er defekt hele vejen igennem. Hvis vi ikke gør noget, ved vi, hvad der vil komme til at ske: Verdens største statssponsor af terrorisme vil være tæt på at udvikle verdens farligste våben,« sagde Trump.

»Derfor annoncerer jeg i dag, at USA trækker sig ud af atomaftalen med Iran.«

Atomaftalen har eksisteret siden 2015 og har betydet, at visse økonomiske sanktioner mod Iran er blevet ophævet, mod at landet har stoppet udviklingen af atomvåben.

Aftalen blev indgået mellem Iran og Tyskland, EU samt de fem permanente medlemmer af FN’s Sikkerhedsråd: Frankrig, Kina, Rusland, Storbritannien og USA. Trumps forgænger, Barack Obama, var drivkraften bag aftalen.

Den amerikanske præsident varslede under pressemødet, at han vil genindføre hårde økonomiske sanktioner mod Iran; sanktioner, der også kan ramme lande, der fortsætter et samarbejde med Iran.

Donald Trump sagde samtidig, at han er villig til at genforhandle en aftale med Iran.

Aftalens skæbne har været et diplomatisk emne i flere måneder. Donald Trump gik til valg på at trække USA ud af aftalen. Han har blandt andet kaldt aftalen »vanvittig« og den »værste aftale nogensinde«.

Både Tysklands kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, har forsøgt at overtale Donald Trump til at blive i aftalen.  Efter Donald Trumps pressemøde har ledere fra de andre parter i aftalen reageret.

Irans præsident Hassan Rouhani har ifølge nyhedsbureauet Reuters meddelt på iransk tv, at Iran har i sinde at blive i aftalen.

Frankrig, Tyskland og Storbritannien beklager USA's beslutning om at forlade aftalen om Irans atomprogram. Det skriver den franske præsident, Emmanuel Macron, på Twitter, mens EU's udenrigschef, Frederica Mogherini ifølge nyhedsbureauet Reuters siger, at aftalen med Iran stadig er i live og leverer.

EU-præsident, Donald Tusk, skriver på Twitter, at EU-landene vil diskutere USAs exit fra aftalen på et topmøde i Bulgarien næste uge.