Trump trækker i land: »Måske bare et hegn« og fire andre pointer

Kandidat Trump er under udvikling på sin rejse til at blive præsident Trump. Her er, hvad han mener lige nu. Men tjek ind igen i morgen.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De mennesker, som støtter Donald Trump, skal holde på hat og briller i øjeblikket.

For han er i en proces, som han selv kalder »politisk udvikling.« Og den handler om, at det er usikkert, om han mener det samme i dag som i går og i valgkampen – og for den sags skyld i morgen.

Hans meget omtalte interview med »60 Minutes« natten til i går er et eksempel. Her er fem af overskrifterne fra interviewet:

»Måske et hegn, ikke en mur«

Det var et tilbagevendende tema ved alle vælger­møderne. Trump ville bygge en mur mellem USA og Mexico, og Mexico skulle betale. Nu indikerer han, at en del af »muren« formentlig i stedet bliver et grænsehegn. Han ville »acceptere« et hegn »i nogle områder (...) Der kan blive tale om hegn.« Og han talte ikke om hvem, som skulle betale.

»Deporterer to-tre mio., ikke 11 mio.«

I valgkampen ville kandidat Trump deportere 11 mio. ulovlige immigranter i USA, men nu er der sket en nedskalering. Han vil gå efter »de folk, som er kriminelle (...) bandemedlemmer, narkohandlere. Mange af de folk, sikkert to mio., måske endda tre mio., skal ud.« Det er uvist, hvor hans tal stammer fra. Mellem 180.000 og 820.000 af de illegale immigranter har været i konflikt med straffeloven, siger eksperter.

»Lad os tale om Obamacare ...«

»Jeg vil ophæve Obamacare på første embedsdag,« sagde kandidat Trump, og i Kongressen er republikanerne begyndt at gøre klar til en total annullering af loven om universel sygesikring. Men ikke så hurtigt, siger Trump nu. Obamacare skal ikke ophæves uden noget at sætte i stedet for – »repeal and replace,« som han kaldet det – og det skal ske samtidigt. »Jeg vil tage mig af alle. Bare rolig,« sagde han i interviewet.

»Homo-ægteskab? Det er fint«

Kandidat Trump kaldte Højesterets tilladelse af homoseksuelle ægteskaber for »chokerende,« og han lovede at udnævne dommere, som ville omgøre det. Men ikke længere. Den debat er »irrelevant,« for »det er allerede afgjort. Det er slut. Sagerne har været for Højesteret (...) Og jeg har det fint med det.«

»Stop angreb på minoriteter«

Under valgkampen synes han at incitere selvbestaltede stormtropper til at angribe sorte, latinoer og andre minoriteter. Og den slags angreb er taget til efter valget – »og jeg er utroligt ked af at høre det. Så hvis det på nogen måde kan hjælpe, så siger jeg: Stop det! Jeg vil sige det her, og jeg vil sige det lige ind i kameraerne: Stop det.«