Trump tordner mod systemet – der arbejder for ham

Det fyger med beskyldninger om svindel og bedrag i den amerikanske valgkamp, og tonen er mere end skinger.

Donald Trump tordner mod sine egne i kampen om at blive republikansk præsidentkandidat.. Foto: carlo Allegri / Reuters Fold sammen
Læs mere

WASHINGTON: De amerikanske primærvalg tester amerikanernes tålmodighed til det yderste. For valgkampen især i Det Republikanske Parti har for længst udviklet sig til et underholdningsshow med langt mellem de egentlige politiske diskussioner.

Og det er præsidentkandidat Donald Trump, der fører an med beskyldningerne om svindel og bedrag i valgkampen. Op til primærvalget i New York i nat blev en af republikanernes strateger spurgt, om det Republikanske valgsystem var så korrupt, som partiets spidskandidat giver udtryk for.

»Nej, det er yderst velfungerende. For ellers ville personer som Trump og Ted Cruz aldrig have været partiets frontløbere,« som Ana Navarro – tidligere republikansk strateg for en toppolitiker som Jeb Bush – udtrykte det.

Dermed gav hun udtryk for det, mange af partiets vælgere tænker: At det republikanske valgcirkus for længst har passeret grænsen for almindelig logik, og at de meget indviklede valgregler, der er forskellige fra stat til stat, denne gang i den grad er kommet politikere af en anden kaliber som Cruz og Trump til gode. De to har simpelthen været i stand til at mobilisere nogle andre vælgertyper, da primærvalgene blev indledt, og alle kunne lade sig registrere. Trump er først løbet ind i problemer senere i de stater, der har andre regler, og hvor det er mere lukkede vælgermøder, der afgør valget af delegerede.

Trump tordner mod »systemet« og det faktum, at selv om han vinder i mange delstater, så er det ikke altid, at han også får det antal delegerede, han mener, han skal have. Men systemet har arbejdet for ham i andre sammenhænge. Og frem til den 7. juni, hvor det sidste store primærvalg – det i Californien – er overstået, vil han formentlig fortsat vinde. Men på grund af de komplicerede regler vil han stadig ikke kunne erklære sig som partiets endelige kandidat før ved konventet i juli.

I næste uge bevæger valgkampen sig videre til Maryland, Pennsylvania, Connecticut og Rhode Island, hvor historien gentager sig. Trump vil fortsætte krigen mod sit eget parti, mens Cruz stilfærdigt vil arbejde for at få det meste ud af det, selv om han næppe vinder ret mange af disse stater.

»Når det her er overstået, så vil begge partier stå i den situation, at de er nødt til at se på reglerne og enten give folket deres stemme tilbage eller også indse, at når alt kommer til alt, så er det et internt partianliggende, hvem der bliver valgt,« som den demokratiske strateg Elaine Kamarck siger det.

Paradokset er, at situationen hos både Demokraterne og Republikanerne er problematisk. For Republikanernes vedkommende bliver det kun 2.500 personer, der bestemmer, hvem der skal være den endelige kandidat. Og Demokraterne må leve med, at deres spidskandidat, Hillary Clinton, vælges med såkaldte superdelegeredes stemmer. De superdelegerede er ikke direkte valgt, og det kan meget vel blive dem, der afgør, om hun eller Bernie Sanders får det endelige kandidatur.