Trump tordner mod Clinton efter terror i Orlando: »Hun har ingen anelse«

Både Donald Trump og Hillary Clinton adresserede mandag massakren i Orlando i hver deres tale. Her får du tre bemærkelsesværdige pointer fra talerne.

New Hampshire 13.juni 2016: Den Republikanske præsidentkandidat Donald Trump taler i Manchester, New Hampshire. Fold sammen
Læs mere
Foto: DARREN MCCOLLESTER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Donald Trump holdt mandag en tale i New Hampshire, hvor han udover at tale om massakren i Orlando kom ind på national sikkerhed og gav Hillary Clinton et par fornærmelser med på vejen.

Forbud mod indvandring fra muslimske lande

Donald Trump benyttede først og fremmest lejligheden til at gentage sit ønske om at forbyde indvandring fra muslimske lande til USA, hvis han vinder præsidentvalget i efteråret.

»Når jeg bliver valgt, så vil jeg suspendere indvandring fra områder af verden, hvor der er en beviselig historie for terrorisme mod USA, Europa eller vore allierede, indtil vi fuldt ud forstår, hvordan vi kan bringe disse trusler til ophør,« sagde han og tilføjede:

»Vi kan ikke fortsætte med at tillade tusinder og atter tusinder af mennesker med at strømme ind i vores land, og mange af dem med den samme tankegang, som denne vilde drabsmand.«

»Hun har ingen anelse om, hvad radikal islamisme er«

Som indledning sagde Donald Trump godt nok, at han ikke ville fokusere på Hillary Clinton i sin tale, men alligevel kritiserede han sin modstander for hendes udenrigspolitik og for hendes måde at opfatte terrortruslen på.

 

»Hun har efter min mening ingen anelse om, hvad radikal islamisme er, og hvis hun har, vil hun ikke tale ærligt om det,« sagde han.

Efterfølgende drejede han kritikken af Hillary Clinton over på hendes holdninger til våbenloven. Trump sagde, at Clintons planer er at afvæbne lovlydige borgere ved at ændre i lovgivningen, så kun onde mennesker og terrorister vil kunne få fat i skydevåben.

»Det kommer ikke til at ske,« tilføjede han.

Trump og LGBT

Donald Trump omtalte sig selv som en bedre støtte til kvinder og LGBT-samfundet end Hillary Clinton. Han fremhævede i den forbindelse igen sit eget forslag om at forbyde indvandring fra muslimske lande og sit ønske om at være imod folk, der ikke deler de amerikanske værdier.

Gennem talen omfavnede Donald Trump LGTB-samfundet med pronominer som »vi« og »vores«. Selv om Donald Trump er en af de mest homo-venlige præsidentkandidater, Republikanerne har haft, har han tidligere som en del af sin kampagne udtalt, at han tror på, at et ægteskab skal være mellem en mand og en kvinde.

Demokraternes præsidentkandidat, Hillary Clinton, holdt også en tale mandag i Cleveland.

Topprioritet er ensomme ulve

Hillary Clinton erkendte ved gårsdagens tale, at trods små fremskridt i bekæmpelsen af Islamisk Stat i Irak og Syrien vil terrororganisationen stadigvæk »forsøge at iscenesætte flere angreb,« hvor som helst der er mulighed for det. Clinton proklamerede derfor, at hendes topprioritet som præsident vil være at lave en målrettet indsats mod »ensomme ulve«.

 

Det skal være sværere at købe våben

Hillary Clinton vil gøre det sværere for folk med psykiske problemer at købe pistoler. Hun beskriver Omar Mateen som en »galning fyldt med had« og henviser til den lovgivning, som gjorde det muligt for Omar Mateen at købe det våben, som han brugte til at dræbe 49 mennesker med under masseskyderiet på homo-diskoteket i Orlando.

»Selv om vi er uenige omkring våbenlovgivningen, burde vi alle kunne blive enige om, at hvis FBI mistænker dig for at have forbindelser til terrorister, skal det ikke være muligt for dig at købe skydevåben uden videre spørgsmål.«

»I har millioner af allierede, og jeg er én af dem«

Selvom Donald Trump brugte noget af sin taletid på at fastslå, at han er en bedre støtte til LGBT-samfundet, end Hillary Clinton er, udviste hun sin sympati for de lesbiske, bøsserne, de biseksuelle og de transseksuelle. Alt det uden at bruge et minut af sin taletid på at nævne Donald Trump.

»Et angreb på hvilken som helst amerikaner, er et angreb på alle amerikanere,« lød det fra Hillary Clinton og mere direkte henvendt til det homoseksuelle miljø i USA, sagde hun:

»I har millioner af allierede, som alle vil have jeres ryg. Og jeg er én af dem.«