Trump tordner: »Hvis ikke Kina gør noget ved Nordkorea, gør vi«

Den nordkoreanske trussel skal afmonteres – med eller uden Kinas hjælp. Sådan lyder budskabet fra Donald Trump få dage før han tager imod Kinas præsident, Xi Jinping, i det første møde mellem de to.

Foto: KEVIN LAMARQUE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nordkoreas mange missiltest og aktive atomprogram udgør en voksende trussel mod USA og dets allierede i Asien, mener den amerikanske regering. Frygten går især på, at det nordkoreanske styre inden for få år vil være i stand til at sætte en atomsprængladning på et langtrækkende missil og ramme det amerikanske fastland.

Hverken internationale sanktioner eller USAs egne tiltag har været nok til at presse ledelsen i Pyongyang til at ændre kurs. Den amerikanske præsident har tidligere givet udtryk for, at Kina som Nordkoreas største handelspartner langt fra gør nok for at fremtvinge en løsning. I et interview med avisen Financial Times går Donald Trump nu skridtet videre og lægger ekstra pres på Kinas kommunistparti.

»Hvis ikke Kina gør noget ved Nordkorea, gør vi,« udtaler han. Kina er imod spredning af atomteknologi på den koreanske halvø, hvilket har ført til kinesiske underskrifter på adskillige FN-resolutioner, men det er ikke nok, lyder det fra Trump.

»Kina har stor indflydelse på Nordkorea. Og Kina vil enten beslutte sig for, at de vil hjælpe os med Nordkorea, eller at de ikke vil. Hvis de hjælper, vil det være rigtig godt for Kina, og hvis de ikke gør, vil det ikke være godt for nogen,« siger han. Udtalelserne falder få dage inden det første topmøde mellem Trump og hans kinesiske modpart, Xi Jinping. Den kinesiske præsident og partichef ankommer til Florida torsdag til to dages møder.

Tålmodigheden er opbrugt

At Nordkorea står højt på den amerikanske dagsorden blev tydeligt sidste måned, da udenrigsminister Rex Tillerson besøgte Japan, Sydkorea og Kina for første gang. Han langede ud efter de sidste tyve års amerikanske bestræbelser på at finde en løsning på situationen. Alle forsøg på at sætte en stopper for Pyongyangs atom-ambitioner har slået fejl, så der er brug for nytænkning, konstaterede han.

»I lyset af denne eskalerende trussel, er det klart, at en anden tilgang er påkrævet. En del af formålet med mit besøg i regionen er at udveksle synspunkter om en ny tilgang,« udtalte han. Hvilke ændringer USA har på tegnebrættet, har hverken Trump eller Tillerson ønsket at uddybe, men budskabet er, at alle muligheder – også militære - er på bordet.

»Lad mig gøre det helt klart. En politik baseret på strategisk tålmodighed er ikke længere mulig,« sagde Rex Tillerson under sit besøg i Asien.

Et mere sandsynligt scenarie end et militært indgreb er, at USA indfører flere sanktioner mod virksomheder og personer, der handler med Nordkorea – hvilket primært vil sige kinesere. Det er også muligt, at man fra amerikansk side vil inddrage Nordkorea-spørgsmålet i forbindelse med andre forhandlinger, hvor kineserne kan presses.

»Mødet næste uge med Kina bliver meget svært, eftersom vi ikke længere kan have massive handelsunderskud,« skrev Donald Trump sidste uge på Twitter. USAss handelsunderskud til Kina ser Trump og hans toprådgivere på området som et stort problem for den amerikanske økonomi. Det har tidligere ført til trusler om at pålægge kinesiske varer høje afgifter.

Lasse Karner er Berlingskes korrespondent i Kina