Trump tog telefonen og ringede til Boris Johnson – han var edderspændt rasende

Storbritanniens beslutning om ikke at afvise Huawei som 5G-udbyder fik angiveligt Donald Trump til at skælde voldsomt ud på premierminister Boris Johnson.

Donald Trump har sjældent talt offentligt om Huawei. Men et opkald til Boris Johnson fortæller, hvordan præsidenten ser på den kinesiske telegigant. Fold sammen
Læs mere
Foto: Joshua Roberts/Reuters/Ritzau Scanpix

Tirsdag i sidste uge tog Donald Trump telefonen og ringede til den britiske premierminister, Boris Johnson, i London. Og den amerikanske præsident var ude af sig selv af raseri, fortæller både amerikanske og britiske embedsmænd, som overhørte samtalen.

Årsagen til Donald Trumps vrede var Storbritanniens beslutning om at tillade kinesiske Huawei at spille en rolle i opbygningen af det britiske 5G-netværk. Det skriver Financial Times.

Trumps regering har i de forgangne måneder ikke lagt skjul på, at den håbede, at Storbritannien som nær allieret ville afvise Huawei.

Efter opkaldet har USAs vicepræsident, Mike Pence, sagt, at Det Hvide Hus havde gjort utilfredsheden »meget klar«.

Flere britiske embedsmænd var angiveligt »overrumplede« over Donald Trumps hårde sprog i samtale med den britiske premierminister. Det er uvist, hvad Donald Trump præcis har sagt.

USA frygter, at Huawei er nært forbundet med Kinas kommunistiske regime. Og at Huawei som 5G-udbyder kan bruge sit udstyr til at stjæle vitale og hemmelige oplysninger i vestlige lande.

Beviser for samarbejde med den kinesiske efterretningstjeneste

Dagen efter Storbritanniens beslutning kunne den tyske avis Handelsblatt afsløre, at den tyske regering har beviser for, at den kinesiske telegigant Huawei har samarbejdet med Kinas efterretningstjeneste. Avisen citerer fra et fortroligt dokument i det tyske udenrigsministerium.

»I slutningen af 2019 blev der fra USA videregivet efterretninger om, at Huawei beviseligt har samarbejdet med Kinas efterretningsmyndigheder,« hedder det i dokumentet.

Det bliver i ministeriet omtalt som en »smoking gun« ifølge avisen.

Huawei driver allerede 4G-netværk i en række europæiske lande, heriblandt Danmark.

I den nye britiske afgørelse hedder det, at en »højrisikobyder« vil blive udelukket fra at arbejde med de mest sensitive dele af det kommende netværk. Huawei vil eksempelvis ikke få lov til at nærme sig atomanlæg og militære baser.

Der er nu frygt for, at Storbritanniens beslutning kan komme til at komplicere de amerikansk-britiske forhandlinger om en ny handelsaftale. I krogene har britiske embedsmænd dog været utilfredse med, at USA ikke kunne tilbyde et alternativ til Huawei.