Trump til Berlingske om dansk indsats mod IS: »Høj kvalitet«

Donald Trump beskriver danskerne som et »fantastisk« folk, Danmarks statsminister som en »vidunderlig« mand og den danske indsats mod IS som af »høj kvalitet«. Men hvad ligger der bag de pæne ord?

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og præsident Donald Trump gav hinanden et ægte hestehandler-håndtryk, og det var tydeligt, at der var god kemi mellem de to statsledere. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: CARLOS BARRIA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det var et håndtryk af den slags, som hestehandlere på Hjallerup Marked giver hinanden, når de begge er enige om at have gjort en god handel.

Først rakte præsident Donald Trump en flad hånd over mod statsminister Lars Løkke Rasmussen, der kvitterede med at svinge sin højre rundt i en høj cirkelbue, inden han klaskede den jovialt ned i Trumps hånd.

Tre sekunder varede håndtrykket - begge smilede - og man kunne næsten fornemme, at så var den hest solgt, selv om deres møde i Det Hvide Hus slet ikke for alvor var begyndt endnu.

Stadig siddende ved siden af hinanden i to gule lænestole, Trump med rødt slips og Løkke med blåt, i Det Ovale Værelse svarede præsidenten på få spørgsmål fra pressekorpset.

Han havde allerede af sig selv indledt med at kalde Lars Løkke Rasmussen for en »vidunderlig« mand, fremhævet det tætte forhold mellem USA og Danmark og trukket frem, at de to lande arbejder sammen på flere fronter.

I den korte session, inden pressen høfligt - men bestemt - blev vist ud af præsidentens private kontor, fulgte Trump op med at kalde det danske folk »fantastisk« og erklære, at det forestående møde mellem de to statsledere uden tvivl ville blive »frugtbart«.

Og da Berlingske spurgte præsidenten, hvordan han ser Danmark som en allieret i kampen mod Islamisk Stat (IS), svarede han først kort og kontant »fremragende« og placerede derefter indsatsen på en karakterskala.

»Høj kvalitet,« sagde præsidenten.

Med andre ord skortede det ikke på ros til Danmark fra verdens mægtigste mand, men hvad lå der egentlig bag præsidentens pæne ord?

Den høje kvalitet, som Donald Trump talte om, omhandler som sagt præsidentens opfattelse af den danske indsats mod Islamisk Stat (IS). Når den ligger ham som meget på sinde, skyldes det, at han har gjort det til en af sine største mærkesager at bekæmpe og udrydde terrorbevægelsen. Og i den kamp er Danmark central og vigtig.

Danmark er i kampen mod IS - som i de amerikansk ledede krige i Afghanistan og Irak – blandt de allerførste lande, der meldte sig under USA's faner med politisk og militær opbakning.

Da koalitionen mod IS blev dannet i 2014, var Danmark blandt de ni første lande udover USA, der meldte sig. Løkke oplevede under sit møde med Trump, at præsidenten er meget determineret på at vinde krigen mod IS og bagefter også freden.

»Der er en ´commitment´ fra præsidentens side til det her, altså en vilje til at blive og ikke bare at bekæmpe IS i Syrien og Irak og så vende ryggen til med risiko for, at det hele genopstår,« som Lars Løkke Rasmussen med tilfredshed forklarede efter sit møde med præsidenten.

Statsministeren fornemmede også en »kæmpe respekt« fra præsidenten, fordi Danmark i så stor grad har deltaget i de militære missioner mod IS. Først deltog Danmark med F-16 jagerfly og nu med 60 jægersoldater, der arbejder sammen med amerikanske specialtropper fra US Navy Seal.

»Vi er med i missionerne - også når de bliver svære. Vi er et af de lande, der yder allermest i forhold til vores størrelse. Vi har specialtropper, der også kan krydse grænsen mellem Irak og Syrien. Der står Danmark i en temmelig unik situation, og det er der en kæmpe respekt omkring hos præsidenten,« sagde Løkke.

Kampen mod IS er ifølge diplomatiske kilder også afgørende for, at præsidenten inviterede Lars Løkke Rasmussen blot 70 dage inde i sit præsidentskab.

Til trods for at Danmark relativt set er et lilleputland var Løkke en af de første statsledere fra Europa, som Donald Trump inviterede til Det Hvide Hus til en personlig snak. Kun den britiske premierminister Theresa May, den tyske kansler Angela Merkel og den irske premierminister, Enda Kenny, har tidligere fået æren.

Betydningen af præsidentens timelange møde med Løkke blev understreget af, at også vicepræsident Mike Pence stødte til mødet sammen med højtstående diplomater fra begge lande, efter at Trump og Løkke først havde talt sammen alene de første 20 minutter.

Bag de lukkede døre blev statsministeren også benovet over, hvor godt præsidenten havde fat i detaljerne omkring Danmarks deltagelse i amerikansk ledede krige - og ikke kun den nuværende mod IS i Irak og Syrien. Men også de tidligere i Afghanistan og Irak.

Under mødet stod det eksempelvis klart for Lars Løkke Rasmussen, at præsidenten også var bekendt med de store tab, Danmark har lidt i Afghanistan.

»Han er selv en moralsk person, der bygger sit argument på, at vi skal blive og vinde freden, fordi vi skylder det til de familier, som har mistet deres fædre, sønner eller døtre.  Og det er der mange, der har i både Danmark og USA.«

I en fælles pressemeddelelse fra mødet, udsendt af Det Hvide Hus natten til fredag dansk tid, understregede Trump administrationen også, at »Danmark er en af de nærmeste allierede af USA, og statsministerens besøg er et bevis på de dybe og varige bånd mellem de to lande«.

I meddelelsen blev behovet for at »fastholde momentum« i kampen mod IS også understreget, og en stor anerkendelse lød fra Det Hvide Hus omkring Danmarks tidlige involvering i krigen, der virkede som en murbrækker for, at andre lande involverede sig. I dag er 68 lande med i koalitionen, men:

»Danmark var et af de første lande til at tilslutte sig koalitionen mod IS og tilbød F-16 jagerfly, militære trænere, specialstyrker og humanitær bistand,« lød det anerkendende fra Det Hvide Hus.

Som ventet blev NATO også drøftet under mødet af de to statsledere. Donald Trump har tilbagevendende kritiseret, at de fleste NATO-lande betaler langt fra de aftalte to procent af deres bruttonationalprodukt (BNP) til forsvarsalliancen. Danmark brugte under1,2 procent af BNP i 2016.

Præsidenten opfordrede statsministeren til at opfylde NATO-målet på de to procent, og Lars Løkke Rasmussen lovede at arbejde hen mod dette de kommende år.

»Jeg tog det selv offensivt op,« sagde Løkke efter mødet.

For han er enig i, at der skal være en mere solidarisk hæftelse blandt NATO-landene.

»NATO er jo lidt som et forsikringsselskab. Så har vi en artikel med musketer-ed, og der er det en kendt sag, at USA yder broderparten, og at vi andre har påtaget os en forpligtigelse. Jeg forklarede, at vi til efteråret vil forsøge at give forsvaret et substantielt løft. Det synes jeg egentlig, at præsidenten tog meget fint. Så jeg synes ikke, at der var yderligere formaninger ud over det. Men derimod en meget stærk anerkendelse.«

I det hele taget er Lars Løkke Rasmussen efter sit første møde med Donald Trump »fortrøstningsfuld«.

Han opfatter det som en »pligtopgave« at forsøge at skabe den tættest mulige relation til administrationen i Washington - »uanset om præsidenten er demokrat eller republikaner«.

Løkke er langt fra enig med Trump om alt, og statsministeren »italesatte« med egne ord værdien af frihandel, grøn omstilling og de nye bæredygtige mål i FN. Og han fandt præsidenten »lyttende« og mødet »konstruktivt«.

Eller som han formulerede det:

»Jeg har hele tiden sagt, at den her administration skal bedømmes på sine handlinger og ikke på enkeltstående tweets.«

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.