Trump talte for første gang om abort til Kongressen: Han vil have hårdere lovgivning

Babyer er følende, smukke, levende væsner skabt i Guds eget hellige billede, forklarede præsidenten i sin tale om nationens tilstand onsdag morgen dansk tid. Og mens Demokraterne ifølge Trump vil »henrette babyer,« vil han kæmpe for hårdere abortlovgivning.

Donald Trumps kommentarer om abort fik stående bifald fra konservative republikanere, mens hvidklædte demokrater rystede på hovederne. Her ses vicepræsident Mike Pence i et stående bifald for præsident Trump, mens Demokraternes formand i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, rynker på næsen af Trumps tale. Fold sammen
Læs mere
Foto: Leah Millis

»Alle børn – fødte eller ufødte – er skabt i Guds hellige billede.«

Sådan lød det fra præsident Donald Trump, da han natten mellem tirsdag og onsdag dansk tid gav sin årlige tale »State of the Union«-tale.

Præsidenten talte hovedsageligt om immigration, udenrigspolitik og økonomi, men han gav også en for ham ukarakteristisk opsang til de stater, der havde indført en mere lempelig abortpolitik – og opfordrede Kongressen til at vedtage lovgivning imod sene aborter.

»For at forsvare værdigheden af alle mennesker beder jeg Kongressen om at vedtage lovgivning, der forbyder sene aborter af børn, som kan føle smerte i deres mors livmoder,« sagde han i talen ifølge CNBC.

Det fik straks Republikanernes side af salen til at rejse sig i et stående bifald for præsidenten, mens de hvidklædte kvinder på Demokraternes side blev siddende og rystede på hovederne af det, præsidenten sagde. De var mødt op i hvidt for at markere, at de kæmper for kvinders rettigheder – ligesom USAs suffragetter i starten af 1900-tallet bar hvidt, mens de demonstrerede for kvinders stemmeret.

Det er én af de første gange, Trump har taget emnet abort op, siden han trådte til som præsident. Faktisk er det første gang, han bruger tid på emnet i en tale til Kongressen, skriver USA Today. Efter »hårrejsende« lovforslag om adgangen til sene aborter i både New York og Virginia, følte præsidenten sig nu nødsaget til at tage til genmæle, forklarede Trump i talen.

»Lovgivere i New York har hujet med fryd over vedtagelsen af en lov, der ville tillade at rive en baby fra sin mors livmoder blot få øjeblikke før fødslen. Dette er levende, følende, smukke babyer, som aldrig får chancen for at dele deres kærlighed og drømme med verden,« sagde præsidenten.

Her angreb Trump en lov, som New York vedtog i sidste måned. Den tillader aborter efter uge 24, hvis fostret ikke forventes at kunne overleve, eller graviditeten kan udgøre en risiko for kvindens helbred.

»Og så har vi sagen om guvernøren i Virgina, som groft sagt har forklaret, at han ville henrette en baby efter fødslen,« sagde præsidenten.

Her angreb Trump Virginias demokratiske guvernør, Ralph Northam. Guvernøren – der også for tiden møder en del kritik over et gammel årbogsbillede – har nemlig sagt, at han støtter et lovforslag, der er blevet fremsat i Virginia, om at lempe restriktionerne for sene aborter. Altså aborter der foregår efter uge 24 eller i tredje trimester.

Ralph Northam forklarede, at abort i tredje trimester kun finder sted, hvis fosteret har svære misdannelser og ikke vil overleve efter fødslen. Hvis ikke kvinder har adgang til sen abort, forklarede han, ville barnet typisk blive født og ikke være i stand til at overleve. Men hans kommentarer blev hurtigt forstået af Republikanerne som udtryk for, at Northam og Demokraterne var klar til at »henrette babyer.«

Sådan lød det for eksempel fra Camille Gallo, talsperson for Republikanernes nationale komité umiddelbart efter Northams udtalelser:

»Det Demokratiske Parti er blevet så ekstremt, at det nu åbent støtter mord på nyfødte babyer,« lød det fra Camille Gallo ifølge CNBC – selv om ingen Demokrater har givet udtryk for at støtte mord på babyer – og Trump gjorde i sin tale om unionens tilstand altså Camille Gallos ord til sine egne.

Langt de fleste stater i USA forbyder abort sent inde i graviditeten, skriver CNBC. 17 stater forbyder abort efter 20 uger – og langt, langt de fleste aborter finder sted inden for de første 13 uger af graviditeten. Kun omtrent en procent af USAs aborter finder sted efter uge 21.

Selv om Trump nu bruger tid på at tale om hårdere abortlovgivning, er det usandsynligt, at han lykkes med at få noget gennemført på området. Med et demokratisk flertal i det ene af Kongressens kamre, Repræsentanternes Hus, bliver det svært at få noget vedtaget.

Men det ved præsidenten formentlig godt, skriver USA Today. Præsidentens pludselige fokus på abort kan i stedet være et første tegn på, at han forbereder sig på præsidentvalgkampen i 2020. Republikanerne håber nemlig, at abort kan være et af de emner, der kan få konservative vælgere til at stemme på Trump ved næste valg, skriver USA Today.

Trump har ikke altid været abortmodstander. I 1999 sagde han i et interview med NBC, at selv om han hadede »konceptet bag abort«, var han »meget, meget for« at kvinder selv skulle have lov til at vælge, om de ville have foretaget en abort eller ej.