Trump tager hævn i shutdown-strid: Aflyser Pelosis »PR«-rejse

USAs præsident har forbudt formanden for Repræsentanternes Hus at anvende militærets fly til at rejse til Afghanistan, så længe den delvise lukning af regeringen står på.

Demokraternes Nancy Pelosi er formand for Repræsentanternes Hus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michael Reynolds/Reuters/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et militærfly stod klar til at lette, da Nancy Pelosi som formand for Repræsentanternes Hus torsdag forberedte sig på at rejse til Afghanistan på et hemmeligt besøg hos de amerikanske tropper.

Så indløb en besked fra præsident Donald Trump: Flyet skulle forblive på amerikansk jord. I hvert fald så længe den delvise nedlukning af statsapparatet stod på, skrev præsidenten i et brev ifølge New York Times.

»I lyset af de 800.000 gode, amerikanske arbejdere, der ikke får løn, er jeg sikker på, at du vil synes, at det er helt passende at udskyde dette PR-arrangement,« lød det i brevet fra præsident Trump.

»Jeg føler også, at det i denne tid ville være bedre, hvis du var i Washington for at forhandle med mig,« skrev han videre.

Insisterer Nancy Pelosi på at tage af sted, ligger det hende »selvfølgelig« frit for at tage et almindeligt rutefly, tilføjede præsidenten i brevet.

Donald Trumps brev kommer blot en dag efter, at Nancy Pelosi i et andet brev havde opfordret præsidenten til at udskyde eller aflyse sin årlige State of the Union-tale – talen om nationens tilstand – fordi statsnedlukningen kan true sikkerheden ved arrangementet.

Det er dog ikke kun Nancy Pelosis rejse, Donald Trump har aflyst. Natten til fredag har præsidenten også aflyst at sende USAs finansminister og en topdelegation til Det Verdensøkonomiske Forum i Davos.

Den delvise nedlukning af regeringen har stået på i 27 dage og er den længste såkaldte shutdown, som USA har haft. Den rammer 800.000 offentligt ansatte, som er blevet sendt hjem eller bedt om at gå på arbejde uden løn.

USAs udenrigsministerium har dog senest kaldt alle diplomater i Washington DC og andre steder på arbejde trods nedlukningen, skriver Ritzau. Ministeriet har tilsyneladende fundet penge, så de ansatte kan få løn – i hvert fald frem til 14. februar, lyder det.

Nedlukningen er trådt i kraft, fordi Kongressen ikke har kunnet nå til enighed om et budgetforlig for 2019. Republikanerne og Trump vil have 5,7 milliarder dollar afsat til at bygge den grænsemur, som Trump siden 2016 har lovet sine vælgere – dette nægter Demokraterne at give dem.

Fra Demokraterne lyder det dog, at præsident Trump ikke vil lykkes med at aflyse turen til Afghanistan, hvor Pelosi sammen med en delegation fra Repræsentanternes Hus skulle aflægge amerikanske tropper et hemmeligt besøg.

»Vi har ikke tænkt os at tillade præsidenten af USA at fortælle Kongressen, at den ikke kan opfylde sine ansvarsområder, at den ikke kan sikre vores tropper, hvad de har brug for, hvad enten regeringen er åben eller lukket,« siger demokraten Adam B. Schiff, der skulle have været med til Afghanistan, til New York Times.

Også blandt Trumps egne støtter bliver aflysningen kritiseret. Det gælder for eksempel den republikanske senator Lindsey Graham, som kalder begge breve for barnlige.

»Pelosis trussel om at aflyse State of the Union er meget uansvarligt og åbenlyst politisk motiveret,« skriver han i en udtalelse:

»At præsident Trump nægter Pelosis ret til at bruge militærfly til rejser er ligeledes upassende.«