Trump tabte retsag - skal betale golfspillere 40 millioner kroner

Donald Trumps golfimperium er blevet dømt til at tilbagebetale medlemmer 5,7 mio. dollar. Flere retssager på vej rettet direkte mod præsidenten.

Donald Trumps forretningsimperium omfatter flere eksklusive glofklubber - nu er han af retten pålagt at tilbagebetale medlemmer næsten 40 mio. kr. REUTERS/David Moir/File Photo Fold sammen
Læs mere
Foto: David Moir
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

WASHINGTON: Det er den første dom, der er faldet under Donald Trumps præsidentskab, men det bliver ikke den sidste: Trumps store golfselskab er i denne uge af en føderal dommer blevet pålagt at betale medlemmer af en golfklub 5,7 mio. dollar - næsten 40 millioner kroner - tilbage.

Sagen handler om Ritz-Carlton Golf Club i Jupiter, Florida, som Trumps selskab opkøbte i 2012. Kort efter meddelte 65 medlemmer af klubben, at de ønskede at forlade klubben og ville have refunderet deres indskud.

Men Trump afviste kravet. Han bad sit personale om at formene medlemmerne adgang til klubben, mens de forblev på en ”venteliste” for fratrædende medlemmer uden at betale dem deres indskud tilbage. I et brev skrev Trump, at »hvis du vælger at forblive på ventelisten, er du ude« og, at han havde brugt en »enorm mængde penge på køkkenet, på spisestuerne, alle fælles områderne, barerne«.

Men dommeren, Kenneth Marra, fastslog i sin dom onsdag, at det var i strid med den kontrakt, som medlemmerne havde underskrevet at nægte dem tilbagebetaling. Han pålagde Trumps selskab at tilbagebetale 4,8 mio. dollar i indskud plus 925.000 doller i renter.

Sagen har været for retten siden 2013. I retten var en del af beviserne optagelser af Donald Trump og sønnen Eric Trump, der aflagde forklaring. Donald Trump forlod klubbens ledelse i april 2015, før han annoncerede, at han ville stille op som republikansk præsidentkandidat.

Trump har en lang historie med retssager, og USA Today har opgjort, at han har været involveret i over 4.000 sagsanlæg de seneste 40 år. Han har stadig mange på vej omkring hans forretninger, som alle blev anlagt, før han blev valgt som præsident. På valgdagen, 8. november, havde han omkring 75 verserende retssager.

Siden valgdagen har flere advokater, politiske grupper og borgere stævnet ham i hans egenskab af præsident.

En gruppe fremtrædende advokater med speciale i forfatningsret og etik anlagde i sidste uge sag an mod USA's nye præsident. De mener, at han handler i strid med den amerikanske forfatning, når hans hoteller og andre forretninger modtager betaling fra udenlandske regeringer.

I november, efter at være valgt til præsident, indgik Donald Trump forlig omkring Trump-universitet og betalte 25 mio. dollar umiddelbart før den første af tre retsager skulle begynde. Dermed slap han for at blive afhørt i retten, kort før hans indsættelse og indflytningen i Det Hvide Hus.