Trump stopper masseudvisning af indvandrere – men kommer samtidig med en advarsel

USAs præsident siger, massedeportationer, som skulle starte søndag, udsættes for at søge politisk kompromis.

Foto: Jonathan Ernst

Præsident Donald Trump oplyser lørdag, at han vil udsætte massedeporteringen af illegale indvandrere i USA.

Operationen skulle være indledt søndag.

Trump skriver på Twitter, at han udsætter aktionen for at se, om han kan finde et kompromis med Demokraterne om indvandringspolitikken.

»På anmodning fra Demokraterne har jeg udsat (deportationen) i to uger for at se, om Demokraterne og Republikanerne kan samles for at finde en løsning på asyl- og smuthulsproblemerne på vores sydlige grænse.«

»Hvis ikke. Så begynder deportationerne,« skriver han.

Angiveligt har bekymringer om sikkerheden for de personer fra immigrations- og toldmyndighederne, som var udpeget til at deltage i søndagens operation, også spillet ind.

Det oplyser tre unavngivne personer fra Trump-administrationen til nyhedsbureauet AP.

Bekymringen skyldes, at der de seneste dage er lækket oplysninger til offentligheden om søndagens længe planlagte operation.

Tidligere på ugen tweetede Trump, at »millioner« af personer, som opholdt sig ulovligt i USA, ville blive fjernet i en nært forestående operation.

Senere afslørede medier den eksakte dag for operationen samt navnene på de byer, hvor myndighederne i første omgang ville slå til mod ulovlige indvandrere.

Den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, appellerede lørdag til religiøse om at lægge pres på Trump for at få ham til at aflyse de razziaer, der var lagt op søndag, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Hun fortalte, at en sådan fremfærd vil »udløse rædsel i vores lokalsamfund«.

De amerikanske myndigheder siger, at der er omkring en million indvandrere i USA, som har fået retlig ordre til at forlade landet.

Ifølge avisen Washington Post var der planlagt særlige operationer i op til ti storbyer - deriblandt Houston, Chicago, Miami og Los Angeles.

/ritzau/