»Trump står for mig som en præsident, der helt givet bliver en af de største«

Trods optøjer og demonstrationer var indsættelsen af Donald Trump som præsident en fest for hans tilhængere. De forventer alt fra lavere skat til provokerende nytænkning.

Andre steder i Washington var der protestdemonstrationer og optøjer, men ved Capitol-bygningen festede Trumps tilhængere. Foto: Jim Bourg Fold sammen
Læs mere

»Kom nu, kom herop og få en selfie med manden, der skal lede landet. Vis USA din støtte.«

Humor kan man nå langt med, og Eric Snake Robinson har rigeligt af den. Den arbejdsløse, sorte fyr havde fundet en smart indtjeningsmulighed ved indsættelsen af USAs 45. præsident. Snake havde fået fat i en papfigur af Trump, udstyret ham med en strikhue og tilbød nu de forbipasserende et foto sammen med USAs nye stærke mand. Selv stemte han dog slet ikke ved valget.

»Selv hvis Michelle Obama havde stillet op, havde jeg ikke stemt. For politikere giver bare løfter, de ikke holder. Obama har været præsident i otte år, og jeg er stadig hjemløs,« sagde Snake og tilføjede om Trump:

»Men nu er han præsident, og derfor respekterer jeg ham.«

Samme imødekommenhed blev ikke udvist af de mange demonstranter i Washington. Flere steder blev der holdt ophidsede taler mod den nye præsident og båret skilte frem med tekster som »My Country – Not My President«. Sortklædte aktivister smadrede butiksruder og bilruder i protest mod Trump.

Mange har fortsat svært ved at tilgive, at selv om Hillary Clinton samlet fik næsten tre millioner stemmer mere end Trump, så blev han alligevel præsident på grund af det særlige amerikanske valgsystem. »Vi vandt valget,« råbte en kvindelig protestant igen og igen.

Men uanset hvad, var indsættelsen republikanernes fest. Tilhængere var rejst til Washington fra hele USA for at fejre deres nye præsident.

Bruce Hamilton og hans kone var kommet til Washington fra Maryland. De så frem til »mere konservatisme, lavere skatter og en mindre offentlig sektor«. Men hvordan havde de det egentlig med, at så mange foragter deres nye præsident?

»Donald Trump opfører sig blot, som Donald Trump altid har gjort. Han er en interessant figur, og som forretningsmand får han tingene gjort. Det ser vi frem til.«

Et stykke fra paraderuten, oppe foran Kongressen, sad andre Trump-tilhængere, som har arbejdet for ham under valgkampen. Mange af dem var unge og entusiastiske, og de havde fået nogle af de fornemme siddepladser, hvorfra de havde et særdeles godt overblik over ceremonien, hvor Trump ikke blot lagde hånden på én bibel – men to. Lincolns bibel helt tilbage fra dennes indsættelse som præsident i 1861 og Trumps egen personlige bibel, som han fik af sin mor, da han dimitterede fra søndagsskolen i 1955.

En af tilhængerne på tribunen var 28-årige Matt Jackson fra Wisconsin, som har arbejdet for Trump længe.

 

Vil ligge på linje med Lincoln

»Trump står for mig som en præsident, der helt givet bliver en af de største. Han vil komme til at ligge på linje med Lincoln. Selvfølgelig vil han i mit hoved ikke komme på højde med Madison, Washington og Jefferson, men han vil givetvis blive en af de store,« spår han: »Det er noget andet med de første præsidenter. De kan ikke overgås af nogen.«

Jacksons tillid til Trump bunder ikke kun i, at han er anderledes. Matt Jackson mener også, at Trumps erfaring fra erhvervslivet spiller ind, at han ikke har respekt for folk, der opgiver på forhånd, og at vedtagne regler er til for at blive brudt.

»Det er ikke kun et opgør med det politisk korrekte, som jeg kan lide ved ham. Det er også hans respektløse opgør med »sådan plejer vi at gøre«,« sagde han.

 

En anden Trump-støtte, Natasha Collins, var sikker på, at økonomien vil få et tryk opad med Trump.

 

»Vi er alt for længe blevet løbet om hjørner med af andre lande. Det er på tide, at vi igen prioriterer USA og amerikanske arbejdspladser. Globaliseringen har ikke været gavnlig for USA. Og jeg ser frem til, at vi også får et opgør med undervisningssystemet. Der er alt for mange direktiver fra Washington om, hvad børnene skal lære,« sagde Natasha Collins, som selv har undervist.

»Der skal være langt mere valgfrihed«, sagde Natasha Collins.

Ingen af de to Trump-støtter var nervøse ved alle de provokerende udsagn, Trump kommer med. Som Matt Jackson formulerede det:

»Jeg har fulgt ham og ved, at Trump bare elsker at provokere. Men engang imellem er det, hvad der skal til, for at få folk til at tænke nyt.«

LÆS MERE