Trump siger undskyld – og lover en shitstorm

Natten til mandag vil millioner af amerikanere sætte sig foran den anden præsidentdebat, og for at fjerne fokus fra sin video lover Trump nu, at han vil gøre Bill Clintons utroskab til et emne.

Trump-tilhængere lytter til en af hans taler i Novi, Michigan. Foto: Spencer Platt/AFP Fold sammen
Læs mere

Donald Trump udsendte lørdag en kort video, hvor han undskyldte for sine grove udtalelser på en videooptagelse. Men samtidig lovede han en politisk skidtstorm, og han ville tage den med ind i TV-debatten natten til mandag dansk tid.

Og dermed kan de sidste 30 dage af valgkampen blive så beskidte som nogensinde.

For hvad sagde han i sin undskyldnings­video?

Han stod ved de sexistiske udtalelser på den hemmelige optagelse fra 2005, og han undskyldte for dem. Han sagde, at han i løbet af valgkampen var blevet klogere og er et andet menneske end han var dengang. »Jeg lover, at jeg vil være en bedre mand i morgen, og jeg lover, at jeg aldrig vil svigte jer,« sagde han.

Det var mindstemålet af, hvad han var nødt til at sige, for de republikanske partiledere, Paul Ryan og Mitch McConnell, havde krævet, at han udviste »alvor« og »bodfærdighed« i sin reaktion. Og en række republikanske kongresmedlemmer havde trukket deres anbefaling af ham tilbage, og kritikere i partiet krævede, at han trådte tilbage som kandidat.

Bill Clinton i baghånden

Trump håber nu, at hans ansvarsvedkendelse og undskyldning er nok til at stilne uroen på de indre linjer.

Derefter brugte han afslutningen på sin video offensivt. Han kastede sig ud i et angreb på Hillary og Bill Clinton. For han havde kun sagt noget grimt, mens Bill Clinton havde gjort det. »Bill Clinton har misbrugt kvinder, og Hillary har bøllet, angrebet, udskammet og intimideret hans ofre,« sagde Trump.

Han fortsatte: »Vi vil diskutere det mere i de kommende dage. Vi ses ved debatten søndag.«

Trump har siden sit nederlag i debatten i sidste uge offentligt leget med ideen om under næste TV-debat at bringe spørgsmålet om Bill Clintons utroskab op – og Hillary Clintons loyalitet over for sin mand. Han sagde så sent som torsdag, at han havde besluttet, at han ikke ville gøre det, men hans udtalelser lørdag tyder på, at han vil, og at han nu vil bruge den brændte jords politik.

Dermed håber han, at nok vælgere vil glemme, at han sagde, hvad han sagde, og at han er i stand til at hvirvle så meget støj og møg op, at det rammer alle de involverede, og det bliver en udfordring for både ordstyrerne i debatten, Hillary Clinton og ikke mindst seerne.

Poul Høi er Berlingskes korrespondent i USA.