Trump siger, at »der er rigtig meget styr på alting«. Men Kongressen er stadig ikke enig om en hjælpepakke

USA er lukket ned, og Demokraterne skændes med Det Hvide Hus om en hjælpepakke. Imens gør præsident Trump alt, hvad han kan, for at overbevise amerikanerne om, at der er styr på coronavirusudbruddet.

Præsident Donald Trump har forsøgt at forsikre både amerikanerne og aktiemarkederne om, at der er »rigtig meget styr på alting«. Men hans finansminister kan ikke nå til enighed med Demokraterne om en hjælpepakke til de amerikanere, der er hårdest ramt af coronavirussen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix

Præsident Donald Trumps tale fik øjeblikkelige konsekvenser. Ikke mindst for aktiemarkederne, der dagen efter at præsidenten annoncerede, at grænserne nu bliver smækket i for europæiske indrejsende, oplevede sit største dyk siden 1987.

Nu er det så op til den splittede amerikanske kongres at blive enige om de hjælpepakker, som den nødstedte økonomi og amerikanerne har brug for. Og det er lettere sagt end gjort.

Torsdag lykkedes det ikke Demokraternes majoritetsleder, Nancy Pelosi, at få en aftale på plads med Trump-regeringens finansminister, Steven Mnuchin. Men fredag har hun ifølge Politico lovet at sende et forslag til afstemning i Repræsentanternes Hus. Uanset hvad de to så når at blive enige om inden da.

»Vi er tæt på en aftale,« lovede hun torsdag:

»Forhåbentlig har vi den klar i morgen.«

Du kan se Donald Trumps tale herunder:

Forslaget skal førstebehandles i Repræsentanternes Hus, inden det kan sendes videre til Senatet. Kongressens førstekammer er domineret af Demokraterne, mens det andet, Senatet, består af et republikansk flertal. Deri ligger den helt store udfordring. Når det gælder sygesikring, er de to partier nemlig dybt uenige. Og det er nøjagtigt sygesikring, de nu forhandler om.

Ifølge The New York Times ønsker Nancy Pelosi blandt andet, at hjælpepakken involverer flere velfærdsydelser til de amerikanere, der rammes hårdest af de nedlukninger, der nu finder sted tværs over USA. Hun ønsker også gratis tests for coronavirus landet over og 14 dages betalt sygeorlov til dem, der skal i karantæne.

Det er dog uklart, hvor meget af det Trump-regeringen vil gå med til – og om det overhovedet kan vedtages i Senatet. Torsdag lød det fra Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, at han håber, at Kongressen kan blive enige om en hjælpepakke, som »bekæmper coronavirussen og holder vores økonomi stærk«.

Demokraternes krav til hjælpepakken kalder han dog ifølge Politico for en »ideologisk ønskeliste«. Det er især amerikanernes sygedage, som Republikanerne ikke har lyst til at betale for.

Præsident Trump har ifølge Politico tidligere sagt om Demokraternes forslag til en hjælpepakke, at der er »ting i den, som ikke har noget at gøre med det, vi har brug for«. I sidste ende skal han underskrive tiltaget, hvis hjælpepakken skal sættes i kraft.

USA er så godt som lukket ned efter præsident Trumps tale – også selv om han ikke har beordret nedlukninger, som Berlingske har beskrevet. På landets hospitaler er der samtidig alvorlig mangel på testudstyr, og mange har slet ikke råd til at gå til lægen.

Det er formentlig derfor, at der ikke er blevet konstateret flere end 1.400 smittetilfælde i landet indtil videre. Tallet forventes at være langt højere, eftersom der er konstateret coronavirus i 44 ud af 50 delstater.

Alt imens forsøger præsident Trump at berolige amerikanerne og forsikre dem om, at han har »rigtig meget styr på alting«. Dét har han dog endnu ikke formået at overbevise hverken befolkningen eller aktiemarkederne om, skriver The Washington Post.

Efter sit annoncerede indrejseforbud for europæere foreslog han på et nyt pressemøde torsdag også at vedtage et internt forbud for amerikanere mod at rejse til de delstater, der er hårdest ramt i USA, ifølge The New York Times.

Selv har han foreslået en økonomisk håndsrækning til landets skrantende små og mellemstore virksomheder og en lempelse af lønmodtagernes såkaldte »payroll tax«, der kan sammenlignes med det arbejdsmarkedsbidrag, som danske lønmodtagere betaler.