Trump satte ny rekord med 115 tweets på en dag. Men lige lidt hjalp det

Retsudvalget i Repræsentanternes Hus vedtog fredag paragraffer om rigsretssag, hvilket baner vejen for en endelig afstemning blandt alle underhuset 435 medlemmer i næste uge.

»Om 100 år, når folk ser tilbage på denne affære, vil jeg have, at de forstår det og lærer af det, så det aldrig kan ske igen for en anden præsident,« skriver præsident Trump i sit brev til Demokraternes Nancy Pelosi. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brendan Smialowski/AFP/Ritzau Scanpix

Opgøret om at rejse en rigsretssag eller ej er taget voldsomt til, og hvis man er i tvivl om, hvor meget præsident Trump går op i det, skal man blot følge hans profil på Twitter.

Søndag tweetede han 105 gange, onsdag 77 og torsdag – samme dag som retsudvalget i Repræsentanterne Hus var ude i en 14 timers hidsig maratondebat – satte Trump ny rekord på én dag med 115 tweets, hvori han i flere bedyrede sin uskyld. Men lige lidt hjalp det.

Fredag morgen vedtog retsudvalget to paragraffer for en mulig rigsretssag, hvilket baner vejen for en endelig afstemning om at rejse en rigsretsag blandt alle underhuset 435 medlemmer i næste uge.

Her har Demokraterne ligesom i retsudvalget flertal, og derfor ventes en rigsretssag at være en realitet inden jul.

De to paragraffer omhandler dels embedsmisbrug og dels obstruktion af Kongressen.

Demokraterne mener blandt andet, at præsident Trump har misbrugt sit embede ved at bede Ukraines præsident om at iværksætte efterforskning af en af Trumps rivaler ved præsidentvalget næste år, tidligere vicepræsident Joe Biden.

Og ovenikøbet at have gjort det i et »noget for noget«-spil ved at tilbageholde 391 mio. dollar i militærbistand til Ukraine, hvormed Trump ifølge Demokraterne har »ignoreret eller skadet« USAs nationale sikkerhedsinteresser for »egen vindings skyld«.

Paragraffen om at præsidenten har obstrueret Kongressen handler blandt andet om, at præsidenten har afvist at udlevere dokumenter til Kongressens efterforskning af sagen og har »erklæret sig selv hævet over at kunne stilles til ansvar«, da præsidenten trods udvidede magtbeføjelser ifølge forfatningen er underlagt Kongressens kontrol.

»Dette er en højtidelig og trist dag,« sagde Jerry Nadler, Demokraternes formand for retsudvalget, som en kommentar til, at det ifølge Demokraterne har været nødvendigt at tage dette skridt over for præsidenten, som de finder har ageret i strid med forfatningen.

Mens alle 23 demokrater i retsudvalget stemnet for, stemte alle 17 republikanere i udvalget imod.

Republikanernes leder i retsudvalget, Doug Collins, siger, at demokraterne på »alvorlig vis misbruger deres magt«.

Han var rasende over, at Jerry Nadler natten til fredag pludselig afbrød debatten i retsudvalget og udskød afstemningen til fredag, hvor USA på ny var vågnet op, og hvor der derfor ville være mere offentlig opmærksomhed om afstemningen.

Omvendt mente Demokraterne, at Republikanerne torsdag med vilje trak debatten i langdrag med ligegyldige indvendinger for at begrave selve afstemningen midt om natten.

Doug Collins sagde fredag i en pressemeddelelse, at fredagens afstemning »fremhævede småligheden i gårsdagens forsinkelse og dårskaben med paragraffer om en rigsret, der ikke viser nogen forbrydelse og ikke etablerer en sag«.

Hvis medlemmerne af Repræsentanternes Hus i næste uge vedtager at rejse en rigsretssag, overgår sagen til Senatet, der agerer dommer. Her kræver en afsættelse af præsidenten, at 67 ud af de 100 senatorer stemmer for. Men har Republikanerne flertal med 53 senatorer.

»Vi ved alle, hvordan det vil ende. Der er ingen chance for, at præsidenten vil blive fjernet fra embedet,« siger Mitch McConnell, Republikanernes leder i Senatet, til Fox News.

Han kalder Demokratenes sag »så svag« og siger, at han vil koordinere med præsident Trumps advokater, når sagen formentlig ender i senatet.

Michael Bjerre er Berlingskes korrespondent i USA.