Trump roser stor stigning i Nato-udgifter: »Der er sket enorme fremskridt«

USAs præsident Trump er nu mildere stemt over for sine Nato-allierede. Frankrig roser Algeriet for at skille sig fredeligt af med præsidenten. Og Venezuela ophæver oppositionslederens immunitet.

Nato-lande bruger flere penge på militær. Donald Trump er glad. Det var budskabet, da USAs præsident Donald Trump tirsdag mødte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Washington i anledning af Natos 70-års jubilæum. Fold sammen
Læs mere
Foto: JOSHUA ROBERTS

Natos 70 års jubilæum blev tirsdag markeret med et møde mellem generalsekretær for Nato, Jens Stoltenberg, og USAs præsident, Donald Trump.

Her fortalte Donald Trump blandt andet, at de allieredes bidrag til forsvar er steget med »raketfart« de seneste år.

»Der er sket enorme fremskridt, og Nato er meget stærkere,« sagde Donald Trump til de fremmødte journalister, da han mødte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg i Washington.

Samtidig understregede Trump, at han stadig håber, at fortsat flere lande vil bruge flere penge på forsvaret i fremtiden.

»Syv af medlemslandene opfylder nu kravet om militære udgifter. De andre arbejder på at opfylde kravet,« sagde Trump.

Donald Trump har længe udtrykt skepsis over Nato og anklaget de vestlige allierede for at være »nassere«, der ikke har prioriteret militære udgifter.

Særligt har den amerikanske præsident kritiseret Tyskland, som Europas største økonomi, for ikke at have opfyldt løftet fra Nato-medlemmer fra 2014 om at bruge to procent af deres bruttonationalprodukt (bnp) til forsvar.

Generalsekretær i Nato Jens Stoltenberg, der er tidligere norsk statsminister, har støttet Trumps mål om forsvarsudgifter.

»Fra 2016 og til slutningen af næste år vil de 28 andre Nato-medlemmer end USA have øget militærudgifterne med 100 milliarder dollar,« sagde Stoltenberg tidligere i år.

På mødet sagde Trump desuden, at han håbede på et bedre forhold til Rusland, som for 70 år siden, hvor Nato blev dannet, var den primære trussel mod den vestlige alliance.

»Jeg tror, vi vil komme overens med Rusland,« sagde Trump på mødet.

/ritzau/

Flere er bragt til hospitalet efter eksplosion i hus i Sverige

Flere personer i forskellige aldre er sendt til hospitalet efter en eksplosion i et parcelhus i Sverige.

Det oplyser svensk politi tidligt onsdag morgen, skriver nyhedsbureauet TT.

Eksplosionen fandt sted i et hus i Strängnäs, der ligger cirka 80 kilometer vest for Stockholm.

Området omkring huset er afspærret på grund af tekniske undersøgelser, og politiet efterforsker eksplosionen som drabsforsøg.

Politiet har indtil videre ingen mistænkte i sagen.

»Det er en alvorlig hændelse. I øjeblikket venter vi på teknikerne,« siger vagthavende ved politiet Mikael Ehne til TT.

Til den svenske avis Aftonbladet siger Mikael Ehne, at politiets bombeeksperter er på vej.

Svensk politi fik meldingen om eksplosionen klokken 01.18.

/ritzau/

Frankrig roser Algeriet for fredelig demokratisk overgang

Frankrig har tillid til Algeriets demokratiske overgang, efter at den algeriske præsident har indgivet sin afskedsbegæring i forbindelse med massive protester mod ham.

Det siger den franske udenrigsminister, Jean-Yves Le Drian.

Udenrigsministeren mener, at den 82-årige præsident Abdelaziz Bouteflikas beslutning om at træde tilbage markerer, at »Algeriet skriver et vigtigt, nyt kapitel i landets historie.«

Algerierne har gennem »værdige og fredelige« protester de seneste uger vist, at de var »fast besluttede på at få deres stemmer hørt.«

Det siger Jean-Yves Le Drian.

Vi er overbeviste om, at alle algeriere er i stand til at fortsætte denne demokratiske overgang i den samme rolige og ansvarlige ånd, som har hersket de seneste uger, tilføjer Le Drian.

82-årige Bouteflika har styret den tidligere franske koloni i to årtier og er længe blevet kritiseret for at holde fast i magten.

Efter et enormt pres meddelte præsidenten tirsdag, at han går af.

Meddelelsen kom, kort efter at den algeriske hærchef havde sagt, at den aldrende og sygdomssvækkede var uegnet til at regere og måtte gå af øjeblikkeligt.

Der har været massive demonstrationer mod Bouteflika, som er bundet til en kørestol og dårligt kan tale. Demonstranterne mener, at han blot er marionet for en magtfuld elite, der reelt styrer landet.

Abdelaziz Bouteflikas afgang blev annonceret på statsligt tv tirsdag, og kort efter samledes hundredvis af mennesker i det centrale Algier for at fejre nyheden.

Den fredelige forsamling sang og viftede med algeriske flag, mens glade bilister dyttede løs, så det kunne høres over store dele af byen.

Onsdag ventes landets forfatningsråd at mødes og bekræfte præsidentens afgang og samtidig udnævne formanden for parlamentets Overhus til midlertidig leder, indtil der bliver afholdt præsidentvalg.

Formanden bliver i første omgang udnævnt til midlertidig leder i 90 dage.

/ritzau/AFP

Venezuela ophæver Guaidós immunitet og baner vej for retssag

Venezuelas oppositionsleder, Juan Guaidó, er blevet frataget sin parlamentariske immunitet som leder af landets nationalforsamling og kan dermed retsforfølges.

Det fortæller Diosdado Cabello, præsident for Venezuelas lovgivende forsamling, som støtter præsident Nicolás Maduro.

Cabello fortæller, at den lovgivende forsamling enstemmigt har givet grønt lys til strafferetlig efterforskning af oppositionslederen på anmodning fra Højesteret.

»Forsamlingen har besluttet at tillade yderligere efterforskning af borger Juan Guaidó,« siger Diosdado Cabello i en tv-transmitteret tale på kanalen Venezolana de Televisión natten til onsdag dansk tid.

Det skriver nyhedsbureauet Tass.

Men foran tilhængere og journalister fastslår Juan Guaidó, at »intet kan stoppe os«.

»Folket er målrettet, og intet kommer til at stoppe os.«

»Det er umuligt at vende om nu,« siger han umiddelbart efter nyheden om den ophævede immunitet.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Mandag anmodede Højesteret landets lovgivende forsamling om at ophæve oppositionslederens immunitet.

Ifølge Højesteret bør Guaidó retsforfølges for at have overtrådt et udrejseforbud.

Guaidó forlod Venezuela 23. februar trods et forbud mod at forlade landet.

Inden han vendte tilbage til Venezuela 4. marts, besøgte han en række sydamerikanske lande. Her forsøgte han at samle støtte til sin kamp for at vælte præsident Nicolás Maduro.

Derudover anklages oppositionslederen for at have opfordret til vold i forbindelse med demonstrationer mod præsident Maduro.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Oppositionslederen har udfordret Maduro på posten som præsident ved i januar at erklære sig selv for midlertidig præsident i landet.

Han får blandt andet opbakning fra USA, EU og flere sydamerikanske lande.

/ritzau/