Trump retweetede straks videoen af Iraks vrede demonstranter: De angriber hans modstandere

I Irak, hvor der i ugevis har været protester mod den korrupte regering, er demonstranterne gået til angreb på et iransk konsulat.

En demonstrant løber fra tåregas under protesterne mod Iraks regering i den shiamuslimske by Kerbala i Irak, syd for Baghdad. Søndag gik demonstranterne til angreb mod Irans konsulat i byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: AFP/Ritzau Scanpix

En stor mængde af mænd er stimlet sammen uden for Irans konsulat i Kerbala, en shiamuslimsk hellig by i Irak, og kaster brændende dæk og sten ind over muren. Nogle formår endda at kravle over muren og erstatte det iranske flag med Iraks eget, har vidner efterfølgende fortalt til Al Jazeera.

Og USAs præsident Donald Trump har hurtigt tweetet en video af angrebet, der fandt sted søndag nat. For det er hans fjender, demonstranterne har set sig sure på.

Se videoen, Trump retweetede herunder:

Iran under angreb

Iraks befolkning har rejst sig i massive protester mod regeringen – og ikke mindst Irans voksende indflydelse i landet og regionen, som Berlingske har beskrevet.

Og netop Irans voksende indflydelse i regionen har Donald Trump længe svoret at ville stække. Det har således været hans erklærede mission, siden han trak USA ud af den atomaftale, som hans forgænger, Barack Obama, ellers forhandlede på plads med Iran. Donald Trump genoptog efterfølgende en række sanktioner mod landet, som har ramt iranernes økonomi hårdt.

Nu kan det imidlertid vise sig at blive befolkningerne i Irak og Libanon, hvor der de seneste uger også har været protester, der for alvor kan ramme Irans indflydelse i regionen. I begge lande truer folkelige oprør mod regeringerne nemlig med at sætte iransk-støttede politiske partier og bevægelser uden for indflydelse.

Sammen med Syrien udgør Irak og Libanon de vigtigste magtbaser for det iranske præstestyre, som i årtier har investeret – finansielt, politisk og paramilitært – i at knytte bånd til landenes ledere. Falder regeringerne, er Irans indflydelse selvsagt også truet.

Et af de mest populære protestråb i Irak lyder »ud med Iran for et frit Irak«, og demonstranterne har brændt iranske flag af, kradset ansigtet ud på plakater af ayatollah Khamenei og angrebet hovedkvartererne for den shiamuslimske milits. Nu har de så også angrebet et iransk konsulat, og Donald Trump holder tydeligvis øje.

250 mennesker døde

Ifølge Al Jazeera var der ingen af demonstranterne, der blev dræbt under angrebet på det iranske konsulat. Men i mange andre tilfælde har de irakiske myndigheder svaret hårdt igen på demonstranternes protester; 250 mennesker er indtil videre døde, og mere end 10.000 er blevet såret.

Tirsdag annoncerede Libanons premierminister, Saad Hariri, at han ville træde tilbage efter omtrent to ugers protester i landet, og torsdag lød det fra Iraks præsident, Barham Saleh, at regeringen ville lave en ny valglov, sådan som demonstranterne har krævet, og at premierminister Adel Abdul Mahdi ville træde af, så snart man havde fundet en erstatning.

Men det har indtil nu ikke beroliget demonstranterne, som i begge lande fyldte gaderne igen hen over weekenden.