Trump-regeringen hiver tæppet væk under unge indvandere

Donald Trump holder et texansk flag under sit besøg i de oversvømmede områder omkring Corpus Christi, August 29, 2017. REUTERS/Carlos Barria Fold sammen
Læs mere
Foto: Carlos Barria
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

USA's justitsminister, Jeff Session, oplyser, at en ordning (Daca), der tillader børn af illegale immigranter, at studere og arbejde i USA, tilbagekaldes.

Han siger, at programmet, der blev vedtaget som et dekret af tidligere præsident Barack Obama i 2012, omgår landets indvandrerlovgivning.

Kort forinden havde præsident Donald Trump meddelt det samme på Twitter.

- Kongres, gør jer klar til at udføre jeres arbejde - DACA, lød hans tweet.

Ifølge Sessions er det nu de amerikanske lovgivere, der skal beslutte, hvem der skal have lov til at opholde sig i USA.

Han siger, at Kongressen har et halvt år til at blive enige om en alternativ løsning for de 800.000 unge indvandrere.

- Den udøvende magt (under Obama red.) forsøgte med vilje gennem Daca at opnå, hvad den lovgivende gren i særdeleshed nægtede at bemyndige ved flere lejligheder, siger justitsministeren.

- Det er en dybt skamfuld handling og politisk kujonagtig, mener lederen for Demokraterne i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, om regeringens skridt, skriver AP.

De unge indvandrere omtales som dreamers. Det kommer fra et lovforslag i 2010, der blev kendt som Dream.

Det ville gøre det muligt for børn af illegale indvandrere at blive i USA. Hvis de vel og mærke ikke var dømt for kriminalitet.

Forslaget blev vedtaget i Repræsentanters Hus, som dengang var kontrolleret af Demokraterne. Men det faldt under behandlingen i Senatet.

Republikanerne genvandt senere i 2010 flertallet i Repræsentanternes Hus. De modsatte sig den tidligere præsidents planer om en indvandringsreform.

De unge indvandrere er formentlig den mindst kontroversielle gruppe i den amerikanske indvandringsdebat. Mange var helt små, da de kom til landet, og opfatter sig som amerikanere. De studerer og arbejder i USA og bidrager til økonomisk udvikling i landet.

Kritikere af præsidenten siger, at Trump med sin beslutning forsøger at spille op til hvide nationalister, der mener, at USA er udsat for en invasion af latinoer.