Trump-rådgiver bekræfter: Betal for grænsemur, eller vi lukker regeringen ned

Hvis ikke Demokraterne giver fem milliarder dollar til grænsemuren mellem USA og Mexico, lukker regeringen ned, siger Trumps rådgiver.

Først lovede han, at Mexico ville betale for grænsemuren, der skal holde mexicanske migranter ude af USA. Nu truer Donald Trump med at lukke regeringen ned, hvis ikke Demokraterne giver fem milliarder dollar til at få den bygget. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jose Luis Gonzalez

Demokraterne har indtil udgangen af fredag.

Hvis ikke de inden da har vedtaget budgettet for præsident Donald Trumps lovede grænsemur, må regeringen lukke ned.

Det fortæller Trumps rådgiver, Stephen Miller, til amerikanske CBS' program »Face the Nation« ifølge Politico.

»Vi vil gøre alt, hvad der skal til, for at bygge grænsemuren og stoppe den nuværende krise af ulovlig immigration,« siger han.

Da han bliver spurgt, om det også indbefatter at lukke regeringen, svarer han prompte:

»Hvis det kommer til dét, absolut.«

Fredag skal Senatet vedtage næste års budgetter for en række offentlige instanser såsom Homeland Security, Forsvaret og sundhedsvæsnet. Flere af budgetterne er allerede vedtaget, men Trump har også krævet, at der bliver sat fem milliarder dollar (33 mia. kr.) af til den grænsemur, som han har lovet sine vælgere, lige siden han stillede op til præsidentposten.

På et nyligt TV-transmitteret møde i Det Hvide Hus mellem Demokraternes ledere i Senatet, Nancy Pelosi og Chuck Schumer, lød det også fra Trump, at han ville være »stolt« af at lukke regeringen ned, hvis han ikke fik de fem milliarder dollar til muren.

Men Demokraterne er tilsyneladende ikke klar til at give sig. Ifølge The Guardian har Chuck Schumer sagt til NBC, at Trump ikke får »muren i nogen form«.

Demokraterne vil give 1,3 milliarder dollar (ca. 8,6 mia. kr.) til vedligeholdelse af det allerede eksisterende grænsehegn og grænsesikkerhed.

Det er ikke første gang, at staten lukker ned – det amerikanske statsapparat lukkede også ned i januar 2018, da Senatet ikke kunne blive enige om årets finanslov. Når det sker, går den såkaldte føderale regering i stå, og dele af den offentlige sektor stopper med at virke. Det betyder, at hundredtusindvis af offentligt ansatte må sendes hjem uden løn, indtil Senatet finder en løsning.

Ifølge Trumps rådgiver Stephen Miller er det op til Demokraterne at undgå, at det sker igen.

»Det Demokratiske Parti har et simpelt valg: At kæmpe for USAs arbejderklasse eller at promovere illegal immigration. I kan ikke gøre begge dele på én gang,« siger han.