Trump protesterer mod Mueller-høring: »Ingen ekstra forsøg til Demokraterne!«

Specialundersøger Robert Mueller er blevet indkaldt til høring i Kongressen. Men Trump vil ikke have ham i vidneskranken. Den to år lange undersøgelse, Mueller står bag, må i stedet tale for sig selv.

Søndag erklærede Donald Trump, at specialundersøgeren Robert Mueller, som har brugt de sidste to år på at undersøge Trumps forbindelser til Rusland, ikke bør vidne over for Kongressen. Retsudvalget i Repræsentanternes Hus har ellers indkaldt undersøgeren til en høring om hans 22 måneder lange efterforskning. Fold sammen
Læs mere
Foto: SAUL LOEB, BRENDAN SMIALOWSKI
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Robert Muellers 448 sider lange rapport taler sit eget tydelige sprog. I hvert fald hvis du spørger Donald Trump.

Specialundersøger Mueller, der har brugt de sidste to år på at undersøge, hvorvidt Trump konspirerede med Rusland under valgkampen i 2016, er blevet indkaldt til høring i Kongressen. Men Trump vil ikke have ham i vidneskranken.

»Bob Mueller bør ikke vidne,« skrev præsidenten om den mulige høring på Twitter søndag aften.

Trump mener nemlig, at høringen blot er et forsøg på at vride nye beskyldninger mod præsidenten ud af Mueller.

»Ingen ekstra forsøg til Demokraterne!«

Muellers rapport frikender Trump for aftalt spil med Rusland under valgkampen, men den frikender ham ikke for efterfølgende at have forsøgt at lægge hindringer i vejen for den to år lange efterforskning – altså det, man kalder obstruktion af retfærdigheden.

Tværtimod viser rapporten, at Trump flere gange har forsøgt at bremse eller forkludre Muellers arbejde, men at hans forsøg er blevet afværget af rådgivere og folk omkring ham.

Trumps justitsminister William P. Barr gav i marts et fire sider langt resumé af rapportens konklusioner. Her lød det blandt andet, at efterforskningen hverken fandt Trump skyldig eller uskyldig i såkaldt obstruktion af retfærdigheden – og Barr bedømte derfor selv, at der ikke var nok bevismateriale til at føre sag mod præsidenten.

Det er siden kommet frem, at Mueller var utilfreds med Barrs udlægning af rapporten, og specialundersøgeren er derfor blev kaldt til høring ved retsudvalget i Repræsentanternes Hus 15. maj.

I sidste uge var William P. Barr til en høring i Senatet, hvor han skulle svare på spørgsmål om sin håndtering af Muellers rapport, men han udeblev efterfølgende fra en høring i Repræsentanternes Hus. Han har desuden indtil nu nægtet at udlevere den uredigerede, fulde Mueller-rapport til Demokraterne.

De har i stedet fået en redigeret udgave med overstregninger af fortroligt materiale.

Trumps tweet kommer som en tilsyneladende U-vending. I sidste uge sagde han, at han ville lade William P. Barr beslutte, hvorvidt det skulle kunne lade sig gøre for Kongressen at indkalde Mueller til en høring, skriver The New York Times.

Mueller arbejder for Justitsministeriet, og Barr kan derfor bestemme, om han må vidne eller ej. Justitsministeren har indtil nu – ifølge The Washington Post – sagt, at han intet har imod at lade Mueller vidne.

Mueller har så godt som afholdt sig fra at udtale sig om efterforskningen, mens den har stået på, men Demokraterne insisterer på, at de må høre fra ham for at få et ordentligt indblik i de 448 sider, som han afleverede til Justitsministeriet i marts.

Efter Trumps tweets er Demokraterne nærmest blevet endnu mere vedholdende. Chuck Schumer, der er leder af Demokraterne i Senatet, kritiserer på Twitter præsidenten for at ville holde Mueller væk fra vidneskranken.

»Først forsøgte Donald Trump gentagne gange at fyre Mueller. Så nægtede han at blive interviewet af Mueller. Nu forsøger han at få Mueller til at tie. Af en mand, der konstant proklamerer sin uskyld, opfører Donald Trump sig frygteligt skyldigt. Mueller bør vidne offentligt for Kongressen,« skriver Schumer på Twitter.