Trump præsentede »den ultimative plan« for Mellemøsten – og så blev han kaldt »Israels bedste ven«

Præsident Trump vil gøre de ulovlige bosættelser på Vestbredden til en del af Israel. Det har mange israelere drømt om i årtier. Samtidig vil han skabe en palæstinensisk stat. Men er det hele bare spin for at tale om noget andet end rigsret?

Donald Trump præsenterede sin plan for »fred i Mellemøsten« tirsdag aften dansk tid. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mandel Ngan/AFP/Ritzau Scanpix

Donald Trump har i tre år lovet, at planen ville komme. Præsidentens svigersøn, Jared Kushner, har rejst verden rundt for at få opbakning til de til tider urealitistiske ideer. Og i dag præsenterede USAs præsident, Donald Trump, den så endelig:

Den »ultimative plan«. der efter præsidentens eget udsagn skal skaffe fred i Mellemøsten.

»Jeg blev ikke valgt til at gennemføre små opgaver eller vige bort fra de store problemer,« sagde Donald Trump på tirsdagens pressemøde.

Her kommer et overblik over Donald Trumps bud på en plan, der af mange anses for at være dødfødt.

Planen handler først og fremmest om Israel og Palæstina. Ved pressekonferencen i Det Hvide Hus stod Donald Trump side om side med den israelske premierminister, Benyamin Netanyahu, som kaldte Trump »den bedste ven, Israel nogensinde har haft«. Palæstinenserne var ikke til stede. Det siger meget om, hvem der er mest begejstrede for planen.

Donald Trump foreslår med sin plan, at USA skal anerkende de israelske bosættelser i de palæstinensiske områder som en del af staten Israel. Bosættelserne er erklæret ulovlige af FN. Det vil være en stor sejr for Israel, som i årevis har ment, at områderne er deres.

Donald Trump har tweetet et kort over planen her.

Ifølge planen skal der oprettes en palæstinensisk stat med Østjerusalem som hovedstad. Han fastholder altså støtten til en tostatsløsning. Den palæstineniske stat vil bestå af en række usammenhængende pletter på den israelsk besatte vestbred af Jordanfloden samt et Gaza, som ikke længere må have våben. Pletterne vil blive omringet af israelske bosættelser. Det vil palæstinenserne ikke være tilfredse med.

Han foreslog desuden, at Østjerusalem skal være hovedstad i den palæstineniske stat, men sagde samtidig, at Jerusalem skal være Israels »udelte« hovedstad. USA flyttede i 2018 sin ambassade til Jerusalem. Den beslutning fik stor international kritik, fordi både israelere og palæstinsere mener, at hovedstaden er deres.

Både Benjamin Netanyahu og hans hovedudfordrer ved det israelske valg 2. marts, Benny Gantz, har skrevet under på planen.

Det palæstineniske parti Hamas anser planerne som »sludder«.

Den udbredte modvilje mod planerne – både blandt palæstinensere og flere andre mellemøstlige lande – betyder, at mange analytikere anser planerne for at være urealistiske. Der er blevet spekuleret i, om dagens offentliggørelse af planen i virkeligheden blot skyldes, at præsidenten ønsker at fjerne fokus fra den igangværende rigsretssag. Det skriver avisen The New York Times.

Der er planlagt flere store demonstrationer mod planerne onsdag i de palæstinensiske områder.

Hverken Saudi-Arabien, Egypten eller Jordan deltog officielt i dagens offentliggørelse af planen. Det kan ifølge avisen The Guardian også indikere, at de ikke tror på planen. Avisen skriver også, at Trump-regeringen næppe har tænkt sig at presse hårdt på, for at kravene bliver gennemført.