Trump overvejer at tage med til Putins militærparade

Kun to gange tidligere har en amerikansk præsident overværet den store militærparade på Sejrsdagen i Moskva.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, under militærparaden i maj i år. Hvis Trump deltager i næste års markering af 75-året for sejren over Nazityskland, vil det være lidt af et PR-kup for Putin, skriver Washington Post. Maxim Shemetov/Reuters Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

USA's præsident, Donald Trump, overvejer at takke ja til en invitation fra Ruslands præsident, Vladimir Putin, til at overvære den årlige militærparade i Moskva på årsdagen for afslutningen af Anden Verdenskrig.

»Det er en meget stor ting at fejre afslutningen på Anden Verdenskrig,« lød det fra Trump fredag.

»Det er lige midt i den politiske højsæson, så jeg vil se, om det kan lade sig gøre. Men jeg ville elske at tage med, hvis jeg kan«, sagde Trump uopfordret i en udtalelse til journalister.

Kun to gange tidligere har en amerikansk præsident overværet den store militærparade på Sejrsdagen, som årsdagen kaldes i Rusland, og som Putin bruger som udstillingsvindue for den russiske militærmagt. Det var Bill Clinton i 1995 og George W. Bush i 2005, skriver Washington Post.

Andre vestlige ledere har i de seneste år holdt sig væk på årsdagen, efter at Rusland annekterede Krim-halvøen i Ukraine.

Sejren over Nazityskland markeres hvert år i Moskva den 9. maj. Til næste år ventes fejringen at blive større, fordi det er 75-året for krigens afslutning i 1945.

Trumps udtalelse blev øjeblikkeligt mødt af en sarkastisk bemærkning fra en af de demokrater, der håber at kunne afløse ham i Det Hvide Hus efter valget om et år.

»Det er altid rart at tilbringe tid med sine tilhængere under valgkampen,« lød det fra senator Kamala Harris på Twitter.

Trumps forbindelser til Putin undersøges i disse måneder grundigere end nogensinde.

Demokraterne i Repræsentanternes Hus har indledt en rigsretsproces mod præsidenten. Omdrejningspunktet er Trumps beslutning om at suspendere den militære støtte til Ukraine, der er i krig mod russiskstøttede separatister.

Tidligere i år indførte Trump selv en militærparade på den amerikanske nationaldag. Det kom efter, at præsidenten havde været på besøg i Frankrig og var blevet imponeret over militærparaden i Paris på den franske nationaldag.

/ritzau/dpa