Trump overvejer at give aftale med Kina mere tid

Forhandlinger med Kina går fremad, siger Trump, der måske vil rykke fristen for at få handelsaftale på plads.

Præsident Donald Trump siger i en længere udtalelse fredag foran Det Hvide Hus, at der er fremskridt i forhandlingerne med Kina, men at de er komplicerede. Nyheden om, at han overvejer at forlænge fristen for at få en aftale på plads, fik aktiekurser over store dele af verden til at tage et hop opad. Carlos Barria/Reuters Fold sammen
Læs mere

USAs præsident, Donald Trump, vil muligvis forlænge fristen for at indgå en handelsaftale med Kina.

Det siger han fredag på et pressemøde i Rosenhaven udenfor Det Hvide Hus.

Fristen er sat til 1. marts. I mellemtiden gælder de nuværende forøgede toldsatser.

»Der er en mulighed for, at jeg forlænger datoen,« siger præsidenten.

»Men hvis jeg gør det, hvis jeg kan se, at vi er tæt på en aftale, eller at aftalen bevæger sig i den rigtige retning, vil jeg gøre det med de samme toldsatser, som vi tager i dag, jeg vil ikke sætte toldsatserne op.«

Trump tilføjer, at det går godt med forhandlingerne, men at de er »meget komplicerede«.

USA har øget toldsatserne på kinesiske varer til en værdi af 200 milliarder dollar. Satserne er på ti procent nu, men vil efter planen stige til 25 procent, hvis der ikke er en ny handelsaftale på plads senest 1. marts.

Kina og USA mødes igen i næste uge til en ny runde forhandlinger. Denne gang vil mødet finde sted i Washington.

I to dage har parterne forhandlet i Beijing. Kinas præsident, Xi Jinping, har holdt møde med den amerikanske finansminister, Steven Mnuchin, og USAs handelsrepræsentant, Robert Lighthizer.

I løbet af dette møde gav Xi udtryk for sit ønske om at forbedre kommunikationen og forholdet mellem de to lande.

»Jeg har sagt mange gange, at Kina og USA ikke kan forlade hinanden. Samarbejde kommer begge sider til gode, og slagsmål skader begge sider,« siger Xi ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua.

I en kommentar til handelsstriden siger Trump fredag, at de forhøjede toldsatser »gør meget ondt på Kina« og har betydet, at milliarder nu strømmer ind i den amerikanske statskasse.

»Forholdet til Kina er meget godt, og jeg tror, at de nu endelig respekterer vores land,« sagde Trump under fredagens pressemøde.

/ritzau/Reuters